< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - marti, 6 iunie 2023

PSD, pe ultima suta de metri in pregatirea Congresului

Conducerea PSD a decis luni sa convoace, pe data de 25 ianuarie, un Comitet Executiv menit sa pregateasca Congresul din primavara. In paralel, s-a hotarat crearea unei comisii de statut, conduse de Victor Ponta care sa primeasca si sa centralizeze eventualele propuneri de modificare ce vor fi elaborate de unii social-democrati sau filiale ale partidului, ca o conditie de pregatire a rebranduirii ideologice a acestei formatiuni, informeaza Antena 3.

Decizia vine in intampinarea consideratiilor presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu care s-a pronuntat in repetate randuri pentru o ampla dezbatere interna a strategiei si ideologiei partidului, ca premise pentru viitorul Congres si reinnoirea echipei de conducere. Iliescu s-a pronuntat dealtfel pentru un Congres in aceasta primavara. Reinfiintarea functiei de presedinte executiv, desfiintarea functiilor de vicepresedinti regionali prin modificarea criteriilor de alegere, precum si schimbarea modului de alegere a secretarului general sunt doar cateva din posibilele modificari vehiculate deja in anumite cercuri social-democrate si care vor fi sustinute in functie de interesele diverselor tabere din acest partid.

"Sa nu lungim prea mult, dar nici sa nu ne grabim cu pregatirea Congresului. Deci saptamana viitoare (pe 25 - n.r.) va fi un Comitet Executiv, cu toti presedintii de organizatii, si pregatim un material sintetic cu problemele mari care sa fie luate in vedere la dezbaterile din viitorul Consiliu National, care convoaca si Congresul. Sa nu lungim prea mult perioada aceasta de dezbateri in partid, de pregatiri", a spus Iliescu, reiterand faptul ca numai dupa parcurgerea acestei etape se poate concretiza viitoarea echipa de conducere a partidului.

Potrivit purtatorului de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, la lucarile Comitetului excutiv al partidului se va lua in discutie si proiecte de redefinire ideologica a partidului ca unica formatiune de stanga si o oferta politica, precum si despre unele posibile modificari la Statut. Temele ideologice si politice, precum si eventualele modificari la Statut vor fi dezbatute la Consiliul National, care ar urma sa aiba loc in perioada 7-12 februarie, urmand ca deciziile asupra proiectelor ideologice si ale modificarilor care vor fi aduse Statutului sa fie luate abia la Congres.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=49179&data=2023-06-06