< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - duminica, 27 septembrie 2020

Parlamentul a respins cresterea punctului de pensie

Parlamentarii au respins amendamentul referitor la cresterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut. Acesta a fost respins cu 149 de voturi "pentru" si 186 "impotriva", dupa o runda de dezbateri aprinse pe aceasta tema, informeaza Antena 3.

Dupa adoptarea bugetului de stat pe 2010, in Parlament au inceput, joi, dezbaterile pe marginea bugetului asigurarilor sociale.

PSD a cerut vot nominal pentru amendamentul care prevede cresterea punctului de pensie.

Parlamentarii Opozitiei au declarat ca nu vor vota acest proiect de lege in cazul in care nu se va tine cont de amendamentele privind cresterea punctului de pensie, respectiv reducerea CAS. In replica, Puterea spune ca nu se pot da mai multi bani decat prevede proiectul.

"Se pare ca nimeni nu vrea sa inteleaga ca pensionarii sunt oameni care au muncit zeci de ani. Acest drept de asigurare sociala nu le este respectat, ci le este incalcat datorita faptului ca valoarea

punctului de pensie se stabileste de fiecare Guvern la vrerea sa pentru a asigura echilibrele bugetare din tara. Sa dam ceea ce merita pensionarilor dupa o viata de contributii. Li se cuvine acest respect, acesti bani, si trebuie sa hotaram azi daca mentinem punctul de pensie la 45%", a declarat deputatul PSD Ioan Cindrea, citat de Mediafax.

"In cazul in care amendamentele noastre esentiale vor fi respinse vom vota impotriva acestui buget, vom vota impotriva acestei practici de a scarifica cei mai necajiti oameni din Romania- pensionarii si somerii", a mai spus Cindrea.

Inaintea dezbaterilor pe bugetul asigurarilor de stat, premierul Emil Boc le-a cerut parlamentarilor sa-si aminteasca faptul ca anul trecut si-au dat acordul sa respecte parametrii economici conveniti cu FMI. Cat priveste cresterea punctului de pensie, premierul sustine nu este posibil in acest an. In schimb, Emil Boc sustine ca, daca bugetul va fi votat la timp si Romania va primi transele de imprumut de la FMI, Guvernul va putea indexa, la inceputul acestui an, pensiile minime sociale.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=49066&data=2020-09-27