< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - marti, 22 decembrie 2009

Procesele nu vor mai fi suspendate chiar daca o cauza a fost reclamata la CCR

Camera Deputatilor a adoptat tacit marti doua proiecte legislative. Acestea urmaresc modificarea Legii de functionare a Curtii Constitutionale din Romania astfel ca procesele sa nu mai fie suspendate in cazul invocarii exceptiei de neconstitutionalitate, noteaza, marti, NewsIn.

Presedintele de sedinta, Ioan Oltean, a anuntat marti, in plenul Camerei Deputatilor, adoptarea tacita, fiind depasit termenul pentru dezbatere si vot final, a unei propuneri legislative initiate de senatorul UDMT Gyorgy Frunda. Principala prevedere era eliminarea suspendarii de drept a judecarii cauzei in cazul invocarii exceptiei de neconstitutionalitate, decizia cu privire la suspendare ramanand la aprecierea judecatorului.

Potrivit formei propuse de Frunda, alineatul 5 al articolului 29 din Legea de functionare a CCR se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Prin incheierea de sesizare a Curtii Constitutionale, instanta poate dispune motivat, din oficiu sau la cererea partii interesate, suspendarea judecarii cauzei pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate. Incheierea prin care s-a dispus suspendarea judecarii cauzei sau cea prin care s-a respins cererea de suspendare este supusa recursului in termen de 48 de ore de la pronuntare, pentru cei prezenti, si de la comunicare, pentru cei in lipsa. recursul se judeca fara citarea partilor la instanta ierarhic superioara, in termen de 7 zile de la comunicare".

Senatorul UDMR arata, in motivarea demersului legislativ, ca in actuala lege a CCR exceptia de neconstitutionalitate are un regim legal diferit fata de celelalte exceptii procesuale, iar procedura de solutionare a acestei exceptii beneficiaza de o reglementare speciala, cu caracter derogatoriu de la dreptul comun, dar ca in derluarea acestei proceduri speciale au aparut insa aspecte de ordin practic negative, nedorite de legiuitor, in special referitor la aplicarea dispozitiilor legii privind suspendarea automata a cauzei la instanta de fond ca urmare a formularii acestei exceptii.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47910&data=2009-12-22