< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 19 decembrie 2009

Mullen: Pentagonul trebuie sa fie gata sa prezinte Casei Albe "optiuni militare" in privinta Iranului

Eforturile diplomatice in privinta Iranului constituie "cele mai bune instrumente" fata de ambitiile nucleare ale Teheranului. Cu toate astea, Pentagonul trebuie sa fie gata sa prezinte Casei Albe si "optiuni militare", a reafirmat, luni, seful Statului Major american, Michael Mullen, dupa cum informeaza AFP, citata de NewsIn.

"Nu este avuta inca in vedere o solutie, dar sustin din plin eforturile depuse pentru a gasi solutii diplomatice la tensiunile existente cu Iranul", a subliniat amiralul intr-un documentcare poarta data deluni, referitor la orientarile strategie ale Statului Major american in 2009-2010.

Mai mult, el a continuat adaugat ca in continuare crede ca "instrumentele politice sunt cele mai bune pentru a ajunge la stabilirea unei forme de securitate regionala, iar forta militara nu va avea decat rezultate limitate".

"In pofida tuturor acestor lucruri, daca presedintele reclama optiuni militare, trebuie sa fim gata sa i le furnizam", a avertizat Mullen.

Imbogatirea uraniului este in centrul unei confruntari intre Iran si marile puteri, care se tem ca Teheranul vrea sa-si foloseasca in scopuri militare capacitatile de producere a uraniului.

Cele sase puteri care lucreaza la dosarul nuclear iranian (SUA, Rusia, China, Franta, Regatul Unit si Germania) se orienteaza din ce in ce mai mult catre inasprirea sanctiunilor impotriva Teheranului, care pana in prezent a respins ofertele de dialog ale occidentalilor.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47835&data=2009-12-19