< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE  - sambata, 19 decembrie 2009

Columbia sustine ca Venezuela "a confundat sania lui Mos Craciun cu un avion"

Ministrul columbian al apararii, Gabriel Silva, a respins luni acuzatia conform careia mai multe aeronave fara echipaj la bord, provenind din tara sa, au patruns in spatiul aerian al Venezuelei, cum a afirmat presedintele Hugo Chavez. Silva a sustinut ca soldatii venezueleni au "confundat sania lui Mos Craciun cu un avion spion", transmite Efe.

Columbia "nu dispune de capacitatile pe care Venezuela sustine ca le-ar avea", a subliniat ministrul, calificand drept "false si nefondate" afirmatiile conducatorului venezuelean.

Chavez a dat duminica asigurari ca 'sporesc agresiunile impotriva Venezuelei' din partea SUA si a aliatilor lor in regiune, sustinand ca 'avioane fara echipaj la bord', construite dupa o "tehnologie nord-americana", au intrat in spatiul aerian al tarii sale, venind dinspre Columbia.

Era "un avion de mici dimensiuni, cu o lungime de circa 2-3 metri", din categoria acelora "care sunt controlate cu ajutorul telecomenzii, dar care au capacitatea de a filma teritoriul deasupra caruia se deplaseaza, iar in caz de nevoie pot arunca si bombe", a continuat Chavez.

Comandantul Fortelor Militare columbiene, generalul Fredy Padilla, a declarat luni ca tara sa detine avioane de mici dimensiuni, care insa nu pot parcurge o distanta mai mare de 40 de kilometri si care sunt folosite pentru a supraveghea stalpii de electricitate si conductele de petrol.

Relatiile dintre cele doua tari sunt din nou tensionate in prezent, in urma semnarii intre Bogota si Washington a unui acord militar care permite fortelor nord-americane sa utilizeze cel putin sapte baze columbiene.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47828&data=2009-12-19