< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - sambata, 19 decembrie 2009

AFP: La 20 de ani dupa executia sa, Nicolae Ceausescu atrage turisti

La 20 de ani dupa executia dictatorului roman Nicolae Ceausescu, la 25 decembrie 1989, locurile simbolice ale "geniului Carpatilor" atrag turisti, remarca France Presse intr-un reportaj, potrivit Agerpres.

Simbolizand nebunia megalomaniei omului forte roman, "Casa Poporului", palatul sau faraonic pentru care a fost nevoie de raderea a sapte kilometri patrati de cartiere istorice din Bucuresti, este astazi destinatia numarul unu pentru turistii care viziteaza capitala romana. In timpul verii, numarul vizitatorilor ajunge la circa o mie pe zi, majoritatea venind din Israel, Franta sau Germania.

"Este primul obiectiv turistic pe care il vizitez la Bucuresti. Sunt extrem de interesat deoarece este o parte importanta a istoriei", a explicat Niels, un olandez de 27 de ani.

"Toti vizitatorii fac legatura intre aceasta cladire si Ceausescu", a explicat pentru AFP Adina Mihai, ghid in cea de-a doua cea mai mare cladire administrativa din lume dupa Pentagon si care gazduieste in prezent Parlamentul.

"Sunt impresionati de dimensiuni", a adaugat aceasta. Palatul are un milion de metri cubi de marmura, 200.000 de metri patrati de covoare si 900.000 de metri cubi de lemn.

Peste 20.000 de muncitori si 200 de arhitecti au participat, zi si noapte, la constructia demarata in 1984, reaminteste agentia mentionata. Cinci ani mai tarziu, la caderea lui Ceausescu, doar 60% din cladire era realizata, aceasta fiind deschisa publicului in 1994, a explicat ghidul.

"Vrem sau nu, palatul a devenit simbolul Bucurestiului", a declarat pentru AFP Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism /ANAT/. Badulescu a facut parte din cele 40.000 de persoane ale caror case au fost distruse pentru a fi construita Casa Poporului.

"Aveam sapte ani. A fost traumatizant sa fii nevoit sa te muti dintr-o casa frumoasa intr-un bloc de apartamente. A fost o tragedie pentru multi oameni, cativa s-au sinucis, insa eu nu urasc palatul", a precizat el, apreciind ca aceasta cladire trebuie pusa in valoare din moment ce exista. "Este o parte negativa a istoriei, insa ea nu trebuie stearsa", considera el, amintind ca in Rusia sau in Ungaria vestigiile comuniste au devenit o nisa turistica.

La 150 de kilometri vest de Bucuresti, in micul sat Scornicesti, casa natala a lui Ceausescu atrage de asemenea numerosi turisti straini.

Construita in urma cu 100 de ani, fara electricitate, casa dispune de trei camere mici: camera unde dormea Ceausescu, cu cei opt frati si surori si cu parintii lor, bucataria, cu o mica masa rotunda si cu ulcioare din argila, si camera de oaspeti, decorata cu fotografii ale parintilor si bunicilor fostului lider.

Inchisa temporar, casa urmeaza sa se redeschida pentru vizitatori la primavara, a explicat pentru AFP Emil Barbulescu, nepotul dictatorului, care se ocupa de locuinta.

Acest fost sef de departament al temutei politii politice a lui Ceausescu, Securitatea, este nostalgic dupa acea perioada in care, in opinia sa, nu trebuia sa ai grija zilei de maine.

"Nici o perioada istorica nu poate fi stearsa", spune cel care are in plan ridicarea unei statui in memoria lui Ceausescu.

In restul tarii, fostele vile oficiale ale cuplului Ceusescu sunt de asemenea integrate in circuite turistice.

La Bucuresti, un restaurat care a luat denumirea fostului ziar al Partidului Comunist, 'Scanteia', a ales la randul sau sa se joace un pic ironic cu nostalgia, avand ziduri rosii, embleme comuniste si feluri de mancare care amintesc de epoca lui Ceausescu... simple din cauza lipsei de alimente din epoca, incheie AFP.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47793&data=2009-12-19