< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POVESTI, DESTINE, INTAMPLARI - sambata, 19 decembrie 2009

A fugit de acasa, pentru ca n-au lasat-o sa plece pe mare si a fost gasita in Caraibe. VEZI DESPRE CINE E VORBA!

Olandeza de 14 ani care a disparut dupa ce un judecator i-a interzis sa navigheze singura in jurul lumii a fost gasita pe o insula din Caraibe. Potrivit "Daily Mail", Laura Dekker a fost descoperita pe St. Maarten, in Antilele Olandeze, duminica seara, la cateva zile dupa ce a fugit de acasa, lasandu-si barca in urma.

Purtatorul de cuvant al politiei din St. Maarten, Ricardo Henson, a confirmat ca Dekker se afla pe insula si ca se fac eforturi pentru ca adolescenta sa ajunga inapoi in Olanda. Se pare ca inainte sa plece de acasa, Laura i-a lasat o scrisoare tatalui sau, cu care locuieste in Utrecht, insa continutul acesteia nu a fost facut public.

In luna octombrie, un tribunal local a refuzat sa o lase pe adolescenta sa incerce sa devina cea mai tanara persoana care sa navigheze singura in jurul lumii. Si asta doar din motive care tineau strict de siguranta sa. Acest lucru a iscat o dezbatere asupra limitarii libertatii copiilor de a porni in aventuri riscante.

Parintii Laurei sunt despartiti si in timp ce tatal i-a sustinut initiativa, mama ei crede ca este prea tanara sa plece singura, pe mare, in jurul lumii. Cu toate astea, Laura, care este atat cetatean olandez, cat si unul al Noii Zeelande, pentru ca s-a nascut intr-un iaht, pe apele acestei tari, a declarat ca ar putea merge acolo pentru a-si implini visul. Ea spera sa invinga recordul stabilit de britanicul de 17 ani, Mike Perham si la inceputul acestui an a navigat singura in Anglia, unde a fost retinuta de politie pentru scurt timp.

Adolescenta i-a spus atunci tatalui sau sa o ajute sa ajunga acasa, desi in cele din urma a navigat singura. "I-am intrebat pe parintii mei daca pot sa incep calatoria acum. Stiau ce se putea intampla si ca nu e intotdeauna distractiv, dar chiar imi doream sa fac asta, asa ca parintii mi-au spus sa ma ajute Dumnezeu", a mai adaugat Laura. Pe langa pericolele fizice, de la inec si pana infruntarea unor pirati, expertii sustin ca o perioada atat de lunga de singuratate, la o varsta atat de frageda, ca a lui Dekker, poate afecta dezvoltarea emotionala.

C.G.M.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47788&data=2009-12-19