< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - sambata, 19 decembrie 2009

Dan Voinea la RFI : Dosarele Revolutiei nu au fost finalizate din cauza presiunilor politice

Dosarele Revolutiei sunt terminate in proportie de 80%, dar nu sunt gata din cauza presiunilor politice, a declarat la RFI procurorul militar Dan Voinea, care s-a ocupat de aceste dosare pana cand i le-a luat procurorul general Laura Codruta Kovesi, nemultumita de ritmul anchetelor.

"Nu au fost finalizate aceste dosare pentru ca a fost o imixtiune foarte puternica a factorului politic, care s-a manifestat permanent in cei 20 de ani, care au trecut din decembrie 1989 pana in prezent. Ma refer la faptul ca in timpul mandatului de presedinte al domnului Iliescu asemenea cercetari nu s-au facut, pentru ca in decembrie 1989, cei care au preluat puterea faceau parte din fosta administratie comunista a lui Ceausescu si nu aveau interes ca cei care au facut represiunea sa suporte si pedepsele pentru ceea ce au facut. Presiunea politica s-a manifestat tot timpul prin numirea sefilor unor institutii din Justitie, cum ar fi Ministerul Justitiei si Parchetul General, prin numirea celor care gestionau aceste cauze", explica Dan Voinea.

Generalul in rezerva spune ca victimele de dupa 22 decembrie 1989 sunt pe constiinta puterii care tocmai se instalase. "Victimele de dupa 22 decembrie 1989 apartin grupului de putere care a venit atunci si care - fara necesitate militara - a continuat sa foloseasca armamentul de razboi impotriva revolutionarilor care ocupasera atunci principalele sedii ale administratiei comuniste", spune Dan Voinea.

Generalul in rezerva estimeaza ca dosarele sunt aproape gata : "Dosarele sunt acum intr-o situatie de - eu pot sa aproximez asa - cam peste 80% sunt rezolvate. Ma refer la faptul ca pentru peste 80% dintre victime, noi avem motorul fizic, deci avem vinovatii".

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47771&data=2009-12-19