< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 19 decembrie 2009

Israelul a cerut deschiderea arhivelor Vaticanului privitoare la Al Doilea Razboi Mondial

Israelul a cerut duminica deschiderea arhivelor Vaticanului privitoare la Al Doilea Razboi Mondial, dupa decizia Papei Benedict al XVI-lea de a relua procesul de beatificare a lui Pius al XII-lea, acuzat ca a pastrat tacerea in timpul Holocaustului, relateaza AFP, preluata de NewsIn.

"Procesul de beatificare nu ne priveste, este o chestiune ce priveste Biserica Catolica. In privinta lui Pius al XII-lea, este treaba istoricilor sa evalueze si de aceea cerem deschiderea arhivelor Vaticanului", a spus purtatorul de cuvant al ministerului israelian de Externe, Yigal Palmor.

Arhivele Vaticanului vor fi disponibile cel mai devreme in 2013, a spus anul trecut rabinul David Rosen, care participa la negocierile privind "acordul fundamental" asupra stabilirii in 1993 de legaturi diplomatice intre Israel si sfantul scaun.

Sambata, Suveranul Pontif a semnat decretul prin care se recunosc "virtutile eroice" ale defunctului Papa, ceea ce ii ofera titlul de "venerabil", etapa indispensabila pentru continuarea procedurii de beatificare.

Pontificatul lui Eugenio Pacelli, care a condus Biserica Catolica din 1939 pana in 1958 ramane foarte contestat. Papa Pius al XII-lea este acuzat ca a pastrat tacerea in privinta Holocaustului in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47737&data=2009-12-19