< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - sambata, 19 decembrie 2009

La fiecare 15 tigari, ADN-ul sufera o mutatie

Fumatul contribuie enorm la modificarea codului genetic al unui om, conform unui studiu recent. Astfel, la fiecare 15 tigari fumate, ADN-ul sufera o mutatie, care, in timp, poate duce la cancer pulmonar. Oamenii de stiinta britanici, care au condus proiectul, au identificat nu mai putin de 23.000 de mutatii ce purtau semnele distincte ale daunelor cauzate de chimicalele din fumul de tabac. Mai mult, ei au descoperit ca toate tipurile de cancer sunt cauzate de greseli in codul genetic, mutatii ale ADN-ului care pot fi declansate si de factori inconjuratori, titreaza, vineri, "Mail Online".

Oamenii de stiinta din cadrul Institutului "Wellcome Trust Sanger", din Cambridgeshire, spera ca, astfel, sa identifice toate genele cancerului si sa dezvolte noi medicamente menite sa tinteasca exact mutatiile. Mai mult, ei au descoperit ca defectele genetice se intind de la schimbarile unei singure litere in codul genetic la stergerea sau rearanjarea a sute de mii de litere. Totusi, nici una dintre mutatii nu se evidentia ca fiind cauza primara a maladiei. Majoritatea erau mutatii trecatoare care influentau aparitia cancerului in combinatie cu altele.

"Informatiile pe care le extragem in urmatorii ani vor avea implicatii majore pentru tratament. Indentificarea genelor canceroase ne permite sa dezvoltam medicamente care au ca tinta o anumita mutatie", a declarat doctorul Peter Campbell, conducatorul studiului.

"Cancerul apare cand controlul asupra celulelor este pierdut, iar acestea cresc cum, cand si unde vor. Mutatiile in ADN sunt cauzate de fumul de tigara sunt mostenite si de generatiile noi de celule si, astfel, se pot produce daune constant", a adaugat doctorul Andy Futreal.

R.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47733&data=2009-12-19