< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - sambata, 19 decembrie 2009

NASA a descoperit lichid pe suprafata lui Titan, cea mai mare luna a planetei Saturn

NASA a surprins imagini incredibile cu o lumina refelectata in emisfera nordica a satelitului Titan, cea mai mare luna a planetei Saturn, ilustrand prezenta unui lichid pe suprafata corpului ceresc. Fotografia, realizata de spectometrul sondei spatiale Cassini, este prima de acest gen, titreaza, duminica, "Mail Online".

Oamenii de stiinta au descoperit in trecut lacuri in emisfera sudica a lui Titan cu ajutorul undelor infrarosu. Ei cred ca Titan este singura suprafata planetara in afara de Pamant care sa aiba linchid la suprafata. Totusi, emisfera nordica a lui Titan a fost inconjurata de norii iernii aproape tot timpul. De abia in timpul echinoctiului de primavara, soarele a inceput sa lumineze lacurile nordice, care le intrec in numar pe cele din sud.

"Aceasta imagine ne spune foarte multe despre Titan, o atmosfera groasa, cu lacuri de suprafata. Este o combinatie ciudata, dar foarte similara cu cea a Pamantului", a declarat Nob Pappalardo, cercetatorul sef al proiectului Cassini. Stralucirea a fost observata pe coasta lacului Karken Mare, care acopera 400.000 de kilometri patrati din suprafata Titan.

R.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47727&data=2009-12-19