< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - sambata, 19 decembrie 2009

UPDATE ORA 16:35 Iliescu: Nu ma angajez in functii executive in PSD, ca nu mai am 75 de ani

Propunere incredibila in PSD, la 20 de ani de la Revolutie: Iliescu presedinte interimar al Partidului Social Democrat!

Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a declarat duminica, pentru Agerpres, ca nu mai doreste sa se angajeze in nici o functie executiva in cadrul partidului, subliniind ca va ramane alaturi de colegii de partid in calitate de sfatuitor al acestora.

Ion Iliescu a invocat ca principal argument faptul ca pe 3 martie 2010 va implini 80 de ani.

''In primul rand, nu mai am 75 de ani. La 75 de ani, la congresul PSD din 2005, ma angajam atunci pentru doi ani. Acum, nu mai pot face astfel de angajamente. Altminteri, astfel de chestiuni formeaza obiectul unor dezbateri viitoare, inclusiv in Consiliul National si intr-un congres al partidului. Nu ma mai angajez insa in niciun fel de functie executiva, daca au nevoie de sfatul meu, de parerea mea de pe aceasta pozitie da, dar, sa ma angajez acum, la 80 de ani, in astfel de chestiuni, in niciun caz'', a spus presedintele de onoare al PSD.

Presedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Toni Grebla, a declarat duminica, pentru NewsIn, ca, in opinia sa, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, ar trebui sa preia conducerea partidului timp de un an, timp in care sa "reorganizeze de la baza" formatiunea.

Potrivit lui Toni Grebla, in cadrul Congresului de anul viitor al PSD i s-ar putea incredinta functia de conducere lui Ion Iliescu pentru o perioada de un an. "Pana in 2011, partidul nu are nicio mare batalie electorala. Ion Iliescu ar putea sa pregateasca un Congres in 2011, iar pana atunci sa reconstruiasca de la baza PSD. Timp de un an, cei care considera ca pot asigura victoria din 2012 pot sa candideze, Ion Iliescu asigurand neutralitatea la conducere, pentru ca nu va candida. In felul acesta, terminam cu certurile din interiorul partidului", a spus senatorul PSD.

Intrebat daca sunt si alti colegi care-i impartasesc aceasta parere, Toni Grebla a spus ca deocamdata doar "apropiatii sai". Presedintele Comisiei juridice din Senat a sustinut ca-si va expune punctul de vedere in primul rand in cadrul grupului parlamentar, urmand ca apoi sa-l prezinte si structurilor de conducere ale partidului.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat vineri ca a obtinut un vot de incredere in cadrul CEx pentru coordonarea partidului in opozitie si organizarea Congresului, aspirand la un nou mandat in fruntea PSD. "CEx mi-a acordat astazi un vot de incredere pentru a pune in practica aceasta linie de conduita de principal partid parlamentar aflat in opozitie si pentru a pregati programul nostru politic, evaluarea alegerilor prezidentiale care va avea loc intr-un Consiliu National la sfarsit de ianuarie, ocazie cu care vom anunta si un Congres al partidului in 2010", a declarat Geoana la finalul sedintei Comitetului Exectutiv al PSD.

El a precizat ca la viitorul Congres, care va avea loc la inceputului lui 2010, intentioneaza sa-si prezinte candidatura pentru un nou mandat de presedinte al PSD. "Acest vot de incredere reprezinta o reconfirmare a sprijinului pentru liderul partidului care in conditii de alegeri cel putin dubioase a primit un vot de incredere pentru a merge mai departe pe o linie de conduita de opozitie parlamentara foarte robusta, de pregatire a unui manifest politic si a unui program de oferta electorala pentru anii viitori din partea partidului si un element de evaluare a acestor alegeri prezidentiale", a mai explicat Geoana.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47726&data=2009-12-19