< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 19 decembrie 2009

Cele doua Corei au organizat reuniuni secrete in perspectiva unui summit

Coreea de Sud si Coreea de Nord au organizat o serie de reuniuni secrete pentru a discuta organizarea unui posibil summit, dar nu au reusit sa ajunga la un acord din cauza divergentelor privind asistenta alimentara, tensiunilor nucleare si altor probleme sensibile, potrivit agentiei de presa sud-coreene Yonhap, citata duminica de AP si Agerpres. Cele doua Corei au organizat o reuniune secreta in luna octombrie, la Singapore, si alte doua intrevederi in noiembrie, intr-un oras nord-coreean de frontiera, pentru a discuta un summit intre presedintele sud-coreean Lee Myung-bak si liderul nord-coreean Kim Jong Il, informeaza agentia de presa sud-coreeana.

Seria de convorbiri s-a soldat cu un esec, deoarece cele doua parti nu s-au inteles privind conditiile summitului, mai precizeaza Yonhap. Sudul a respins cererea Nordului de acordare a unei asistente de 100.000 de tone de alimente, in schimbul acordului pentru organizarea unui summit. Oficialii de la Phenian au respins cererea Seulului ca un summit sa abordeze impasul international legat de programul nuclear nord-coreean.

Coreea de Nord a refuzat totodata sa-i returneze pe cei circa o suta de cetateni sud-coreeni despre care se crede ca sunt retinuti de statul comunist, mai releva Yonhap.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47720&data=2009-12-19