< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 19 decembrie 2009

Moscova considera "vandalism de stat" decizia autoritatilor georgiene de a demola un monument sovietic

Rusia a calificat sambata drept "un act de vandalism de stat" demolarea unui monument sovietic ridicat in memoria eroilor celor cazuti in Al Doilea Razboi Mondial in orasul georgian Kutaisi, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Lucratorii care au realizat explozia pentru a demola monumentul au provocat moartea accidentala a unei fetite de sapte ani si a mamei sale si ranirea unui barbat, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al ministerului georgian de Interne, Zura Gvenetadze, care a precizat ca nu a fost niciun "act criminal sau terorist".

MAE rus l-a denuntat drept un act de "vandalism de stat, care aduce o ofensa sentimentelor tuturor persoanelor civilizate". Georgia a ignorat "protestele societatii civile si indignarea veteranilor de razboi", a apreciat directorul adjunct al serviciului de presa al MAE rus, Igor Liakine-Frolov, intr-o declaratie acordata postului de radio Echo din Moscova.

Decizia de a demola monumentul a fost luata de presedintele Mihail Saakasvili, suscitand criticile propriului guvern si ale Rusiei, care a acuzat "o lipsa de respect fata de combatantii georgieni din Al Doilea Razboi Mondial".

Oficialitatile au anuntat construirea in acest loc a unei cladiri care va deservi Parlamentul, in vederea redinamizarii orasului industrial Kutaisi, al doilea ca marime din Georgia.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47703&data=2009-12-19