< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 19 decembrie 2009

Seul: Vicepresedintele chinez vorbeste despre "alianta strategica" cu Coreea de Sud

Vicepresedintele chinez, Xi Jinping, a subliniat sambata la Seul "alianta strategica" dintre China si Coreea de Sud, si s-a aratat convins ca aceasta va avansa "trainic spre un nivel superior", informeaza sambata agentia sud-coreeana Yonhap, preluata de EFE si Agerpres.

Xi Jinping, considerat ca posibil succesor al lui Hu Jintao la presedintia chineza, a facut aceste declaratii in ultima din cele patru zile ale vizitei sale in Coreea de Sud, prilej cu care a avut intalniri cu presedintele sud-coreean, Lee Myung-bak, si cu inalte oficialitati din aceasta tara. Vicepresedintele chinez a asigurat ca in timpul vizitei sale s-a obtinut "un important consens asupra relatiilor dintre Coreea si China, si asupra altor chestiuni regionale si multilaterale".

Intre alte chestiuni, cele doua tari au convenit sa-si intareasca cooperarea pentru a obtine denuclearizarea Coreii de Nord. Vicepresedintele sud-coreean i-a cerut oaspetelui sau sa impulsioneze "un rol activ" al Chinei pentru a desfiinta programul nuclear nord-coreean, avand in vedere ca Beijingul este unul din rarii aliati ai regimului comunist de la Phenian.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47691&data=2009-12-19