< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - sambata, 19 decembrie 2009

Irish Times: Valentin Ceauescu i-a spus tatlui su, in zilele revoluiei, c lucrurile trebuie s se schimbe

Valentin Ceauescu a declarat pentru Irish Times c, in zilele revoluiei, i-a spus tatlui su c lucrurile trebuie s se schimbe, transmite NewsIn. In ziua de Crciun, in urm cu 20 de ani, domnia despotic a lui Nicolae Ceauescu asupra Romaniei s-a incheiat cu o execuie sumar - de atunci, fiul su este cel care a rmas s poarte povara trecutului familiei.

Valentin Ceauescu nu are limuzin, nu are gard de corp i triete departe de centrul Bucuretiului, intr-o suburbie linitit. Imbrcat cu blugi i o jachet, soarbe din cafea, fumeaz i ii povestete istoria, spune Irish Times.

Sunt 20 de ani de cand Ceauescu a fost rsturnat de la putere, judecat rapid pentru crime impotriva poporului i executat alturi de soia sa, Elena. El a fost cel mai brutal dictator din fostul bloc comunist, fcand numele Ceauescu un sinonim pentru reprimare, cruzime i cultul personalitii.

Securitatea lui Ceauescu a recrutat sute de mii de informatori, a impanzit cu microfoane milioane de case i i-a spionat pe romanii care aveau contacte cu strinii. Acapararea era atat de puternic, incat in Romania lui Ceauescu nu a aprut nicio micare coerent de disiden.

Ceauescu a consolidat securitatea in timp ce distrugera Romania. El a falimentat naiunea, returnand mai devreme imprumuturile strine, intr-o tentativ de independen politic, apoi exportand aproape tot ce producea Romania, pentru a strange bani. Rezultatul: o lips acut de bunuri de larg consum, raionalizarea alimentelor, iar tierea curentului electric sau a gazelor i a apei calde deveniser un lucru la ordinea zilei.

In timp ce Romania, ar cu 23 de milioane de locuitori, se adancea in srcie, Ceauescu a inceput s demoleze vechiul Bucureti i s construiasc blocuri gri i monumente pentru egoul su, cel mai cunoscut fiind Casa Poporului, o cldire uria, pe locul in doi in lume ca mrime.

In urm cu 20 de ani, a face parte din familia Ceauescu inseamna s te bucuri de putere nelimitat, de privilegii i impunitate. Cei trei copii ai cuplului Ceauescu - Valentin, Nicu i Zoia - erau prinii i prinesele naiunii, privii de departe de un popor furios, dar fr nicio putere. Nicu i Zoia sunt acum mori, Valentin fiind cel care trebuie s poarte povara trecutului lor. El ofer foarte rar inteviuri i se ferete de atenia public. Are caiva prieteni apropiai i a lucrat la acelai institut de fizic atomic de circa 40 de ani.

Stand in cafeneaua sa favorit din Bucureti, Valentin Ceauescu ii amintete cum un val de proteste din alte orae ale Romaniei a ajuns in capital la 21 decembrie 1989, cand un discurs al talui su de la balconul sediului Partidului Comunist a fost primit cu respingere in cor. "Doream ca lucrurile s se schimbe", spune Valentin, amintindu-i despre o discuie avut cu tatl su in acea noapte. "I-am spus c lucrurile ar trebui s se schimbe chiar de a doua zi, dac urma s mai fie o a doua zi".

Valentin Ceauescu crede acum c tatl su a minimalizat ameninarea la adresa regimului, crezand s era ceva similar cu o tentativ orchestrat de URSS in 1968 pentru a-l face s urmeze exact linia Kremlinului. "Dar nu erau numai ruii. Lucrurile erau complet diferite. Tat meu nu mai impunea aceeai autoritate i nu mai inspira aceeai incredere poporului ca in 1968", explic Valentin.

La 22 decembrie, ciocnirile dintre protestatari i serviciile de securitate escaladau la Bucureti, iar Nicolae i Elena Ceauescu i-au dat seama c regimul lor cdea. Au incercat s fug, dar au fost arestai.

Valentin i-a dus iubita - acum soia sa - afar din Bucureti i au stat in casa unui prieten, in timp ce la Bucureti se trgea. A fost arestat la 25 decembrie, ziua in care prinii si au fost judecai rapid la o baz militar i apoi dui in faa plutonului de execuie.

"In seara aceea am fost dus la o baz militar i am privit la televizor procesul i execuia. Eram acolo cu ofierul la comand i cu inc unul. Nu m-am uitat la ei. Eram ruinat, ruinat c sunt roman. Nu este vorba cum ii tratezi liderii... Este greu de descris, dar am simit, in timp ce priveam, c era un lucru cumva murdar....c era ruinos s privesc aa ceva", povestete Valentin.

El a stat la inchisoare opt luni i apoi eliberat, intr-o ar care deja punea sub semnul intrebrii natura real a "revoluiei" sale.

Ca muli ali romani, Valentin Ceauescu crede c un grup de comunuiti care se opuneau tatlui su sau doreau s obin catiguri personale au conspirat pentru a lua puterea sub acoperirea protestelor, folosind uniti ale armatei pentru a semna haos in ar, inante de a se prezenta drept "Frontul salvrii naionale". Membri ai FSN i aliaii lor au blocat in repetate randuri eforturile de a se afla ce s-a intimplat cu adevrat in 1989.

Unii dintre cei care au venit la putere ii erau cunoscui lui Valentin de cand aceasta avea sub patronaj clubul de fotbal Steaua. "Nu aveam o relaie personal cu el. Nu m simt trdat de persoane pe care nu le tiu cu adevrat. Niciunul dintre prietenii mei nu m-a trdat. Ei au stat alturi de mine", spune el.

Datorit acestor prieteni, Valentin spune c nu s-a gandit niciodat s plece din Romania definitiv, in pofida faptului c a studiat o vreme la Londra i a invat foarte bine engleza. Spre deosebire de fratele su Nicu, care avea o reputaie de playboy i era vzut ca potenialul succesor al tatlui su, Valentin a stat departe de politic i spune c nu s-a temut pentru sigurana sa in zilele de dup revoluie.

Trind intr-o ar inc bantuit de regimul tatlui su, de secretele revoluiei i de umbrele celor 1.500 de victime, Valentin Ceauescu crede c schimbarea panic era posibil in Romania i ea ar fi creat o naiune mai puin marcat de corupie, suspiciune i acuzaii. "Asta cred. Dar restul lumii a crezut altceva. i de aceea am ajuns acolo", incheie el.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47680&data=2009-12-19