< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - sambata, 19 decembrie 2009

PDL si UDMR negociaza sambata fiecare post in cadrul protocolului de guvernare

Numele unuia din ''generalii lui Basescu'' care a tradat PSD, Gabriel Oprea, vehiculat pentru postul de ministru al Apararii

Liderii PD-L si UDMR continua discutiile, sambata, pe marginea protocolului de guvernare care ar urma sa fie semnat intre cele doua formatiuni, transmite Agerpres.

Potrivit presedintelui UDMR, Marko Bela, protocolul de guvernare este in fapt un regulament de functionare a coalitiei, care stabileste cum vor fi luate deciziile si periodicitatea intrunirilor, iar, pe de alta parte, enumera o serie de principii.

Conform anunturilor facute de conducerile celor doua formatiuni politice, PD-L va gestiona ministerele Administratiei si Internelor, Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Transporturilor si Infrastructurii, Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Educatiei, Cercetarii, Inovarii, Tineretului si Sportului, Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Dezvoltarii Regionale si Turismului si Comunicatiilor si Societatii Informationale, iar UDMR va detine functia de vicepremier si portofoliile Culturii, Mediului si Gospodaririi Apelor si pe cel al Sanatatii.

Desi nu s-a confirmat inca oficial, este aproape sigur ca Ministerul Afacerilor Externe va fi preluat de Bogdan Aurescu (secretar de stat in MAE), Ministerul Apararii Nationale de Gabriel Oprea, liderul grupului independentilor din Parlament, Ministerul Finantelor de Sebastian Vladescu, iar cel al Justitiei va fi gestionat, in continuare, de Catalin Predoiu.

Gabriel Oprea este fostul reprezentant de marca al PSD, care a detinut din partea acestui partid si functia de prefect al Bucurestilor si un mandat de deputat, insa care a parasit Partidul Social Democrat pentru a il sustine pe Traian Basescu pentru functia de sef al statului, fiind de altfel inaintat in gradul de general de catre presedinte.

Lista intregului Cabinet si programul de guvernare ar urma sa fie transmise la Parlament la sfarsitul acestei saptamani, avand in vedere ca pana de Craciun premierul desemnat si-a propus ca persoanele nominalizate sa fie audiate in comisiile de specialitate, iar Guvernul sa fie investit de Legislativ.

Presedintele Traian Basescu l-a desemnat, joi, pe presedintele PD-L, Emil Boc, pentru functia de prim-ministru. Seful statului a afirmat, atunci, ca i-a cerut premierului desemnat sa il consulte strict in legatura cu ministrii care fac parte si din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (ministrii Apararii Nationale, Administratiei si INternelor, Afacerilor Externe, Justitiei, Economiei, Finantelor - n.r.), in rest fiind responsabilitatea partidelor.

Traian Basescu a spus ca Guvernul ar trebui sa fie investit pe 23 decembrie, pentru a putea depune la Parlament pana la sfarsitul anului proiectul bugetului de stat pe 2010.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47672&data=2009-12-19