< Imprimare >      ZIUA ONLINE - PAREREA MEA - joi, 17 decembrie 2009

Visul lui Iliescu implinit de Traian Basescu?

In anii '90, cand Frontul Salvarii Nationale de revolutia romanilor care nu murisera pentru o lovitura de stat devenise partid cu acte in regula, in laboratoarele iliesciene se spunea ca se cocea o strategie. Cum partidele istorice erau periculoase, chiar daca fusesera infiltrate la greu cu securisti, trebuia inventat un asa-zis partid de comunisti cu fata de... dreapta. Dupa scindarea FSN-ului, se spunea ca noua formatiune urma sa aiba exact acest rol. Partidele istorice trebuia sa fie distruse - cu PNT-ul le-a reusit perfect, PNL-ul fiind singurul care mai rezista pana in zilele noastre - iar PD-ul le-ar fi luat locul in timp.

In concluzie, ar fi ramas doar doua partide germinate din acelasi Front, care s-ar fi perpetuat la putere pe rand.

Scenarii abracadabrante, veti zice. Numai ca, in mare parte s-au cam implinit. Doar ironia meandrelor concretului ar putea face ca, dupa 20 de ani, din mandrul PSD de odinioara regizorul sa vrea sa obtina un alt partid de stanga. Mai cu fata... umana. Daca ar fi sa ne luam dupa spusele liderului gruparii de la Cluj, Ioan Rus, se cam impune un studiu privind oportunitatea infiintarii unui nou partid de stanga.

La urma urmei, PD-ul cu L la sfarsit este acum partid de dreapta, ba chiar a facut manifestari anticomuniste in campania pentru prezidentiale pentru ca la Timisoara a fost semnat pactul de reconciliere istorica. PSD-ul a devenit un inamic, atunci sa facem altul, mai... mic.

Ar fi de mare exceptie ca visul lui Ion Iliescu sa fie implinit de Traian Basescu.

Margarita GEICA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47549&data=2009-12-17