< Imprimare >      ZIUA ONLINE - CULTURA - miercuri, 16 decembrie 2009

"Ultimele ore ale lui Ceausescu", la Berlin

Institutul International pentru Crima Politica (IIPM) de la Berlin a prezentat, in avanpremiera, la Teatrul Odeon din Bucuresti, un proiect impresionant de teatru-documentar cu titlul "Ultimele ore ale lui Ceausescu". E vorba de o reconstituire fidela a procesului intentat dictatorului roman si de o abordare competenta, responsabila a evenimentelor din decembrie 1989. Premiera va avea loc pe 18 decembrie la Berlin, noteaza, miercuri, Deutsche Welle.

Initiatorul proiectului, elvetianul Milo Rau, care semneaza si regia spectacolului alaturi de Simone Eisenring, avea 12 ani cand a vazut la televizor imaginile de la procesul intentat sotilor Ceausescu, imagini care i s-au intiparit adanc in minte. Inca de atunci el si-a propus ca, intr-o buna zi, sa abordeze, intr-un fel sau altul, acest subiect, in opinia sa, "cel mai dramatic eveniment al transformarilor politice de la finele anului 1989".

Cate interviuri, atatea pareri

Mai tarziu, acesta a inceput investigatiile pe care le-a intensificat in ultimii doi ani. In vederea realizarii proiectului, Milo Rau a infiintat in anul 2007 Institutul International pentru Crima Politica (IIPM). Atunci, el si-a dat seama ca doar prin construirea unei adevarate retele de istorici si martori ai momentului, isi poate face si transmite publicului o imagine cat mai cuprinzatoare asupra acestui "capitol fundamental din istoria Romaniei, mai mult chiar, din istoria europeana".

Milo Rau si echipa sa au stat de vorba cu aproximativ 50 de astfel martori, pintre care cei implicati in proces, cum e generalul Victor Atanasie Stanculescu, dar si cu scriitori, cu disidenti. Intreaga echipa a fost uimita sa constate ca parerile celor invervievati erau extrem de diferite. Aceasta constatare a determinat si structura piesei: o prima parte multimedia cu o selectie de sase interviuri reprezentative, asadar sase puncte de vedere distincte, si o a doua parte cu reconstituirea minutioasa a procesului din 25 decembrie 1989.

"Cat de putin analizate sunt anumite aspecte ale societatii romanesti si cat de puternica e inca reteaua Securitatii, care s-a perpetuat. E uimitor ca aprox. 50 la suta dintre parlamentarii romani sunt fosti membri ai partidului comunist. E uimitor cat de putin s-a schimbat in profunzime societatea romaneasca in ultimii 20 de ani. E uimitor faptul ca vechile structuri exista inca", a declarat Milo Rau.

Tradarea si dimensiunea ei shakespeariana a acestui eveniment istoric

Tema centrala a proiectului, ca dealtfel si a acelor zile de decembrie 1989, este in opinia sa "tradarea", in legatura, desigur, cu rolul generalului Stanculescu, foarte apropiat familiei Ceausescu, cel care a organizat insa procesul din 25 decembrie.

"Tradarea mi se pare tema centrala", a marturisit Milo Rau, explicand: "Din acest motiv m-a si interesat atat de mult acest eveniment istoric, pentru ca are o dimensiune shakespeariana, un dramatism puternic. E vorba de rasturnarea de la putere a unui dictator, pe care il abandoneaza toti apropiatii sai, ii insceneaza un proces si il executa. Poporul se revolta, dar este tradat de noii stapani, care ii confisca acestuia revolutia, de aceea vorbim de 'revolutia furata'."

Experienta neobisnuita pentru actorii romani

Importanta a fost pentru Milo Rau alegerea actorilor, pentru care acest rol a fost unul foarte neobisnuit, mai ales ca, o conditie pusa de autor, acestia si-au petrecut cea mai mare parte din viata pe timpul comunismului, deci au trait la maturitate evenimentele din 1989. O exceptie este rolul unui tanar roman, in varsta de 30 de ani, interpretat de Alexandru Mihaescu, care s-a dorit a fi un raspuns la intrebarea "cum au trait acesti tineri, copii fiind, acele zile de decembrie 89 si ce semnificatie au avut ele pentru viata lor ulterioara?"

Turnee in spatiul de limba germana

Spectacolul "Ultimele zile din viata lui Ceausescu" (Die letzten Tage der Ceausescus) va fi prezentat la Berlin intre 18 si 22 decembrie, iar apoi, in ianuarie 2010, in cateva orase elvetiene. Piesa se intoarce in Romania anul viitor in cadrul unor festivaluri.

Accesati si ^http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5005216,00.html^

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47465&data=2009-12-16