< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - vineri, 18 octombrie 2019

"Toamna schimbrii: Romania", CNN va dedica un spaiu amplu cderii comunismului i Romaniei de dup decembrie 1989

Programul CNN dedicat acestei aniversri va include transmisiuni live din Bucureti in sptmana 21-27 decembrie i un documentar special de o jumtate de or.

CNN va difuza sambt, in premier, emisiunea "Toamna schimbrii: Romania", care conine un documentar de o jumtate de or despre prbuirea regimului comunist i transmisiuni in direct din Bucureti, precum i o serie de poveti, cum este aceea a Casei Poporului sau cea a orfelinatelor romaneti, scrie NewsIn. De-a lungul unei perioade de aproape un an, CNN i-a concentrat toate resursele globale pentru realizarea unei iniiative ambiioase, "Toamna schimbrii", proiect care urmrete prbuirea comunismului i impactul pe care aceasta l-a avut asupra Europei Centrale i de Est. Seria de documentare realizat in mai multe ri se incheie in Romania, ar care a trecut printr-o schimbare dramatic de regim in urm cu 20 de ani.

"Dac, pentru muli, evenimentele din Romania au insemnat in special inlturarea violent de la putere a lui Nicolae Ceauescu, pentru alii, acestea au reprezentat imagini infiortoare ale orfelinatelor, difuzate in sptmanile i lunile care au urmat", spune Mike McCarthy, vice-preedintele departamentului Reportaje i Programe Speciale al CNN International. "Dou decenii mai tarziu, Romania, chiar dac nu este ara promis, este o ar care promite."

"Toamna schimbrii: Romania" ofer o privire din interior asupra revoluiei care a eliminat ultimul vestigiu al comunismului in Europa de Est. Cuprinzand mrturisiri de-ale oamenilor care au pornit Revoluia i relatri ale unor membri ai regimului Ceauescu care s-au intors impotriva acestuia, CNN urmrete scanteia care a declanat evenimentele din Decembrie '89 i violenele care au urmat. In documentar apar de asemenea foti lideri politici precum Mihail Gorbaciov i George H.W. Bush, dar i militarii care l-au judecat i executat pe Nicolae Ceauescu.

Programul CNN dedicat acestei aniversri istorice va include transmisiuni live din Bucureti in sptmana 21-27 decembrie i un documentar special de o jumtate de or care vorbete despre revoluia care a dus la rsturnarea totalitarismului.

Fionnuala Sweeney, la Bucureti

Fionnuala Sweeney (CNN) se va afla la Bucureti intre 21 i 23 decembrie i va transmite live pentru emisiunile din prime-time ale CNN International. In plus, corespondentul CNN Diana Magnay va vorbi cu personaliti precum Ion Iliescu, Mircea Dinescu, Ion Caramitru, Victor Rebengiuc i alii.

Printre temele dezbtute se numr Casa Poporului, costurile cu care s-a realizat aceast cldire gigantic, viziunea pe care o avea Ceauescu in privina arhitecturii i modul in care aceast construcie a afectat atat oraul, cat i locuitorii acestuia.

O alt tem va fi cea a Daciei, o "surprinztoare poveste economic de succes in Romania lui 2009". Pentru alte afaceri ins, criza financiar n-a lsat decat dou posibiliti: adaptarea sau dispariia.

Doi studeni nscui pe 21 i 22 decembrie 1989 ii vor spune propria poveste i speranele lor legate de viitor. Tema orfanilor va fi redat prin ochii unui roman care tria intr-un orfelinat la momentul Revoluiei. Totodat, materialul vorbete i despre poziionarea statului in relaie cu acea "cultur a orfanului" care s-a dezvoltat in timpul regimului comunist.

CNN a participat la inregistrri alturi de Loredana i BUG Mafia, pentru a afla cine a avut cea mai mare influen asupra lor i ce mesaje vor s transmit fanilor, intr-un episod dedicat muzicii postdecembriste.

Emisiunea "Toamna schimbrii: Romania" va fi difuzat in premier sambt, 19 decembrie, ora 19:30, ora Romaniei, i va fi reluat in 20, 21 i 25 decembrie.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47461&data=2019-10-18