< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - miercuri, 16 decembrie 2009

Basescu invita PNL la guvernare, dar numai sub un prim-ministru PDL (VIDEO)

Presedintele Traian Basescu a invitat, miercuri, PNL sa intre la guvernare alaturi de PDL si UDMR, dar sub un prim-ministru stabilit din interiorul PDL.

''Va invit sa participati la guvernare, alaturi de PDL si de UDMR, in acord cu ceea ce electoratul a dat fiecaruia'', i-a transmis Traian Basescu liderului PNL, Crin Antonescu, in cadrul consultarilor de la Palatul Cotroceni.

"Cred ca e necesara o guvernare de dreapta. Inca o data va rog sa aveti in vedere invitatia mea sa intrati la guvernare, dar numai in conditiile a ceea ce a decis electoratul'', a repetat Traian Basescu.

Practic, seful statului i-a transmis lui Crin Antonescu faptul ca aceasta oferta politica e valabila numai cu desemnarea ca prim-ministru a unui reprezentant al PDL, avand in vedere ca democrat-liberalii au castigat cele mai multe mandate la alegerile parlamentare.

"Va rog sa faceti parte dintr-o guvernare de dreapta'', i-a repetat Basescu lui Antonescu, atunci cand acesta din urma a incercat sa il convinga pe presedinte ca pretentia sugerata, cu prim-ministru PDL, nu va fi acceptata de PNL.

''Electoratul nu a dictat ca cine nu respecta conditiile PDL nu trebuie sa intre la guvernare, domnule presedinte. Trebuie sa facem un compromis justificabil. Eu nu inteleg ca trebuie sa intram la guvernare sub orice forma'', a continuat Crin Antonescu.

Crin Antonescu: PNL nu intra intr-un sistem de putere controlat de Basescu

De asemenea, liderul PNL i-a transmis presedintelui Traian Basescu ca liberalii nu pot intra ''intr-un sistem de putere pe care il controleaza'' seful statului, transmite Agerpres.

''Convingerea mea este ca dumneavoastra nu ne vreti in opozitie, ca nu ne vreti la putere neaparat, ci colaboratori, in unele conditii complici. Noi am putea sa spunem ca aveti mijloacele acum - si constitutionale, si legale - sa ne impiedicati accesul la putere. Nu aveti mijloacele sa ne impiedicati in opozitie. (...) E o situatie grea pentru Romania. PNL si eu nu fugim de greu, nu preferam o varianta comoda electoral, ci avem principii si conditii. Daca gasim garantii ca putem face parte dintr-un guvern si o majoritate parlamentara in care aceste principii au o sansa, vom fi la putere, daca nu, cu aceleasi principii, vom fi in opozitie'', a afirmat Crin Antonescu.

Liderul PNL i-a transmis sefului statului ca liberalii pot face ''un compromis daca statul de drept este aparat cu mijloacele acelui guvern si ca Romania are o buna guvernare, o altfel de guvernare decat a avut din ''90 pana azi''.

''Dumneavoastra si PDL prezentati niste riscuri, niste amenintari la adresa statului de drept. Pornesc de la constatarea unor realitati. PNL nu poate intra intr-un sistem de putere pe care il controlati. (...) Primul-ministru este singura garantie si pentru dumneavoastra si este o garantie si pentru noi. (...) Sau un independent in legatura cu care si dumneavoastra si noi sa avem sentimentul ca este o garantie pentru aceste obiective'', a spus Crin Antonescu.

Basescu: "Nu-mi dau eu seama, dar poate s-a terminat campania asta electorala''

"Nu-mi dau eu seama, dar poate s-a terminat campania asta electorala" i-a replicat Traian Basescu presedintelui liberal.

"Eu am spus acelasi lucru din 2005 incoace" a raspuns Crin Antonescu.

Seful statului a reluat: "Mi se pare ca ati avut deja cuvantul in ultimele 10 minute. Campania electorala s-a terminat si avem cateva probleme. Prima: instalarea unui nou guvern, a doua sa primim votul asa cum l-am primit fiecare. Nu cred ca se fac alegeri pentru ca cei care au pierdut sa conduca si cei care au castigat sa intre in opozitie. Nu traim intr-o astfel de tara" a incheiat Basescu.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47441&data=2009-12-16