< Imprimare >      ZIUA ONLINE - IT&C - miercuri, 16 decembrie 2009

Microsoft scapa de amenda in cazul acuzatiilor anticoncurentiale aduse de UE

Uniunea Europeana a renuntat la acuzatiile de anticoncurenta aduse consortiului Microsoft, dupa ce compania americana a fost de acord sa implementeze in sistemele de operare Windows o fereastra intermediara in care utilizatorul va putea accesa maxim 12 browsere de Internet, informeaza Agerpres.

Microsoft va evita astfel amenda UE daca va oferi utilizatorilor de Internet posibilitatea de a accesa prin intermediul Internet Explorer pop-up-uri sau alte browsere, precum Mozzila Firefox, Google's Chrome sau Opera.

Aceasta decizie va permite producatorilor de computere sa dezvolte aplicatii pentru PC-uri fara a include Internet Explorer.

Intelegerea cu Microsoft incheie 13 ani de actiuni ale Uniunii demarate impotriva celei mai mari companii de software din lume pentru practici neconcurentiale, pentru care corporatia americana a platit amenzi de 1,7 miliarde de euro.

La jumatatea lunii iunie, gigantul Microsoft a hotarat ca browser-ul Internet Explorer sa nu fie inclus in noul sistem de operare Windows 7, lansat in luna octombrie.

Potrivit producatorului, cei care vor dori sa utilizeze Internet Explorer sau alte browsere precum Firefox, Opera sau altele, trebuie sa-l instaleze separat.

Decizia Microsoft a venit pe fondul acuzatiilor aduse de catre Comisia Europeana /CE/ in domeniul concurentei, pentru faptul ca nu a practicat concurenta loiala fata incluzand browserul IE in sistemele Windows.

Pana la ora actuala, noua versiune a browser-ului de la Microsoft putea fi descarcata, gratuit, de pe site-ul companiei, dar numai de catre utilizatorii care detin licenta pentru sistemul de operare.

Potrivit unui raport recent al companiei de consultanta IT Janco Associates, dat publicitatii la jumatatea lunii mai, Internet Explorer avea o cota de piata de 72,2 la suta, fiind cu 17,2 la suta in fata browser-ului Firefox, dezvoltat de Mozilla. In acelasi timp, Chrome de la Google detine o cota pe piata de doar 2,8 la suta, in timp ce Safari de la Apple are mai putin de unu la suta.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47426&data=2009-12-16