< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - miercuri, 16 decembrie 2009

Nasterea a 30 de sisteme solare noi a fost surprinsa de telescopul Hubble

Pare o pictura in acuarela minunata, insa aceasta fotografie a dezvaluit o colectie de 30 de sisteme solare noi, care au luat viata aproape in acelasi timp in Nebuloasa Orion. Imaginile infatiseaza stele in stadii diferite de dezvoltare si ofera oamenilor de stiinta o intelegere mai buna despre cum evolueaza Universul, titreaza, miercuri, "Mail Online".

"Daca dam ceasul inapoi, probabil asa ar fi aratat Soarele nostru in urma cu 4.500 de miliarde de ani", a declarat doctorul Robert Massey de la Societatea Astronomica din Marea Britanie. Imaginile incredibile au fost surprinse de telescopul Hubble, care apartine NASA si Agentia Spatiala Europeana (ESA). Telescopul, care orbiteaza Pamantul, este singurul care poate face fotografii atat de clare.

In prezent, Hubble este programat sa surprinda activitatea din Orion, o nebuloasa aflata la 1.500 de ani lumina departare. Vizibil cu ochiul liber, Orion a fost descoperita in secolul al XVII-lea de astronomul francez Nicolas-Claude Fabri de Peiresc. Nebuloasa este plina de praf si gaz, iar oamenii de stiinta cred ca ea formeaza nori. Potrivit teoriei, acestia cresc apoi in marime, pana cand explodeaza si formeaza o stea.

R.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=47422&data=2009-12-16