< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - marti, 18 martie 2008

Geoana: In Romania vor fi doua mari partide - PSD si PD-L

Presedintele Partidului Social Democrat(PSD), Mircea Geoana, a declarat, marti, la Craiova, ca dupa alegerile locale in Romania vor fi doua mari partide - PSD si PD-L - si alte doua partide mici care vor mai rezista printre acestea, insa in acest moment nu se pune problema unei preferinte electorale a PSD in turul al doilea al alegerilor locale, transmite corespondentul ROMPRES.

Potrivit lui Geoana, dupa alegerile din 1 iunie, se va sti clar cate consilii judetene a castigat PSD, cate a castigat PD-L, iar, in ceea ce priveste PNL, va fi mare minune daca liberalii vor lua trei consilii judetene.

"Am impresia ca in acest moment unii politicieni de la Bucuresti, poate si premierul Tariceanu, poate si altii, inca nu au tras toate concluziile din aceasta modificare epocala a sistemului electoral romanesc, al carui principal artizan si principal realizator este PSD. De aceea, cand unii vorbesc de aliante si de majoritati dupa locale, nu isi dau seama ca s-a schimbat in mod radical harta electorala a Romaniei. Vor exista doua partide mari: unul de stanga, centru stanga, care va fi PSD, si unul de dreapta sau ce mai sunt ei, pe partea PD-L. Din punctul de vedere al realitatii de dupa locale, vom avea doua mari conglomerate si unul, doua partide care vor mai rezista printre cele doua mari pietre de antrenare a principalelor voturi din Romania. Iar discutia despre majoritati se refera probabil la turul doi pentru primari sau pentru consiliile judetene", a spus Geoana.

Acesta a mai afirmat ca fiecare judet isi va face majoritatea pe care o va considera cea mai buna. "De exemplu, la Botosani, obiectivul PSD este de peste 50 la suta. Acolo castigam tot. La Vaslui, probabil ca PRM va face 5 la suta si va exista o relatie PSD-PRM. La Galati, e posibil sa fie o relatie PSD-PC, in alte judete e posibil sa fie chiar si cu PDL", a precizat Geoana.

Nu exista niciun fel de imperechere intre PSD si altcineva

Mircea Geoana a declarat la Craiova ca partidul sau nu va incheia nicio alianta preelectorala pentru alegerile locale, ci, eventual, doar in turul doi sau pentru majoritatile din consilii, informeaza NewsIn.

"Nu exista niciun fel de imperechere intre PSD si nimeni altcineva. Suntem principalul partid al Romaniei astazi si ramanem asa. Am impresia ca nici premierul Tariceanu nu stie sau inca nu isi da seama care sunt consecintele aprobarii in Parlamentul Romaniei a noului sistem electoral pentru alegerile locale si parlamentare...Unii politicieni de la Bucuresti, inclusiv premierul, inca nu au internalizat si nu au tras toate concluziile din aceasta modificare a sistemului electoral romanesc, al carui principal artizan si al carui principal realizator este PSD", a apreciat Geoana.

Presedintele social-democrat a prognozat si rezultatele alegerilor locale, sustinand ca primele doua formatiuni castigatoare vor fi PSD si PD-L.

Liderul PSD a mai precizat ca anumite aliante pot fi stabilite la nivel judetean doar in cazul consiliilor judetene sau pentru un eventual tur doi la primarii.

Geoana a fost prezent, marti, la Craiova, pentru a lansa candidatul partidului pentru Primaria Craiova, pe Gheorghe Nedelescu, actual viceprimar al orasului. Nedelescu a fost exclus din PRM, in urma cu o saptamana, de catre conducerea centrala a PRM.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4685&data=2008-03-18