< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - marti, 8 decembrie 2009

Sechestru pe o pisica, pentru neplata datoriilor la intretinere

La decizia unui tribunal local din Rusia, executorii judecatoresti au pus sechestru pe o pisica din rasa Sfinx, precum si pe un DVD-player si un televizor, in contul rambursarii datoriei de 15.000 de ruble la facturile pentru utilitati ale unei familii din regiunea Kemerovo (sud-vestul Siberiei), relateaza marti RIA Novosti, citata de Agerpres.

Pisica nu va fi, cel mai probabil, scoasa la licitatie intrucat proprietarii au inceput deja sa-si achite facturile, a specificat pentru agentia de presa citata un responsabil al Biroului executorului judecatoresc. El a precizat ca, de fapt, pisica a ramas in grija stapanilor pana la rezolvarea litigiului. Oficialul a subliniat ca proprietarii au obligatia sa asigure in acest timp felinei ingrijirile necesare si hrana corespunzatoare, pentru ca in cazul in care se va ajunge la licitatie aceasta sa poata sa fie vanduta la un pret bun.

Acesta nu este nici pe departe primul caz de sechestru pus pe animale in Rusia pentru restantele la intretinere, remarca RIA Novosti, mentionand ca in ultima vreme executorii judecatoresti au pus sechestru doar in regiunea miniera Kuzbass (din inima Siberiei) pe cirezi intregi de bovine sau herghelii de cai. Au fost si unele cazuri cand s-a pus sechestru si pe caini de rasa.

Astfel, in prezent, in registrul de proprietate transferata in vederea licitatiei in regiunea Kuzbass se afla 14 oi a cate 1.000 de ruble bucata.

Mai mult, pe fondul crizei economice grave, mamele din Rusia cer in instanta ca pensiile alimentare sa le fie achitate in 'vaci', pentru a putea beneficia atat de lapte, cat si de carne.

Presa a semnalat astfel de cazuri si in alte regiuni din Rusia. Bunaoara, unui locuitor din Petrozavodsk, executorii judecatoresti i-au pus sechestru pe vacuta Maika, iapa Zorka si vitelusul Iaska in contul unei datorii de 26.000 de ruble. In Extremul Orient rus, unei persoane i-a fost confiscata din cauza datoriilor pisica siameza, pe care aceasta a rascumparat-o in aceeasi zi.

Oricat de cinic ar putea sa para, autoritatile judecatoresti din Rusia sustin ca sechestrul pe animalul indragit este cea mai buna metoda de a-i determina pe proprietari sa-si achite datoriile, remarca agentia de presa citata.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=46841&data=2009-12-08