< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - marti, 18 martie 2008

Cladirile dezafectate ale Ministerului Apararii ar putea fi transformate in locuinte sociale sau parcuri

Comisia juridica a Senatului a dat aviz favorabil unei initiative legislative care are ca scop folosirea terenurilor dezafectate ale armatei si evitarea speculatilor imobiliare

Terenurile si cladirile dezafectate, aflate in administrarea Ministerului Apararii (MAp), ar putea fi transformate in parcuri, baze sportive sau locuinte sociale, in acest scop urmand sa fie transferate catre Consiliile locale sau municipale, senatorii dorind astfel sa blocheze speculatiile imobiliare. Comisia juridica a Senatului a decis, marti, ca aceste terenuri si cladiri sa poata fi transferate, la cerere, catre consiliile locale ori municipale, in vederea transformarii in lucrari de utilitate publica.

Potrivit propunerii legislative, semnata de 65 de senatori din toate partidele parlamentare, se solicita ca unitatile militare dezafectate sa fie valorificate in interesul cetatenilor, astfel incat sa nu ajunga la investitorii imobiliari, ci sa fie transformate in parcuri sau baze sportive, respectiv locuinte sociale.

Potrivit NewsIn, Ministerul Apararii detine aproximativ 300 de astfel de cladiri dezafectate, dintre care jumatate au fost deja tranferate la nivel local, dar au ajuns "pe mana investitorilor imobiliari". Marinescu a argumentat ca terenurile si cladirile dezafectate trebuie sa fie folosite pentru construirea de locuinte sociale, scoli, camine. "Marea majoritate a ajuns catre mafia imobiliara", a sustinut senatorul.

Conform textului adoptat in Comisia juridica, terenurile si cladirile aflate in administrarea MAp sunt si raman de utilitate publica. Terenurile si cladirile dezafectate pot fi transferate din administrarea MAp, la cerere, prin Hotarare de Guvern, catre ministere, consilii locale sau municipale pentru lucrari de utilitate publica. Senatorii au explicat, ulterior, ca formula "la cerere" este necesara pentru ca acordarea cladirilor si terenurilor sa fie date doar catre administratiile locale care au fonduri pentru a le amenaja.

Dupa ce a primit aviz favorabil din partea comisiei juridice, proiectul de lege urmeaza a fi dezbatut in plenul Senatului.

O.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4681&data=2008-03-18