< Imprimare >      ZIUA ONLINE - CULTURA - marti, 18 martie 2008

ULTIMA ORA: Regizorul productiei "Cold Mountain", Anthony Minghella, a murit

Regizorul, scenaristul si dramaturgul britanic Anthony Minghella, castigator al unui premiu Oscar pentru filmul "Pacientul englez", a murit, miercuri, la varsta de 54 de ani, informeaza BBC. Stirea a fost confirmata de agentul regizorului.

Minghella a devenit cunoscut datorita filmului "Pacientul englez", care, in 1996, a castigat 9 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun regizor.

Regizorul cu origini italo-scotiene, care in momentul decesului era presedinte al Institutului de film britanic, a mai fost nominalizat la Oscar, in 1999, pentru lungmetrajul "Talentatul domn Ripley".

Minghella a debutat in teatru, in 1975, dar abia in 1985 a devenit cunoscut pe scena londoneza, cu adaptarea piesei "Whale Music". In anii t80 a lucrat in televiziune, scriind scenarii pentru diferite tipuri de productii.

Piesa sa de teatru "Made in Bangkok", pusa in scena in 1986, a fost un real succes pe scena londoneza.

De asemenea, Minghella a lucrat ca regizor de opera, debutand cu o punere in scena a "Mme Butterfly" de Giacomo Puccini.

Printre celelalte filme ale sale se numara "Truly, Madly Deeply" (1991), debutul sau ca regizor de film, care i-a adus un premiu BAFTA, "Sotul perfect" (1993), "Cold Mountain" (2003) si "Idila prin efractie" (2006).

Minghella a petrecut 11 luni in Romania in 2002, cand a venit sa filmeze drama "Cold Mountain", cu Jude Law, Nicole Kidman si Renee Zellweger.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4670&data=2008-03-18