< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - joi, 26 noiembrie 2009

Drapelul secuiesc a fost aprobat ca steag al judetului Harghita

Consilierii judeteni harghiteni au aprobat, joi, un proiect de hotarare prin care steagul Consiliului National Secuiesc devine si steagul judetului Harghita si poate fi folosit la manifestari festive, transmite Agerpres.

Steagul respectiv, de culoare albastra, pe care se afla o dunga aurie, alaturi de soarele si luna, este folosit de mai mult timp de Consiliul National Secuiesc, organizatie care lupta pentru autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. De altfel, in urma cu cateva luni, acest steag a fost votat, intr-o sedinta a Consiliului National Secuiesc, ca viitorul steag al Tinutului Secuiesc.

Impotriva proiectului de hotarare au votat consilierii PSD, Cristinel Glodeanu si Sabina Stoia si reprezentantul Partidului Civic Maghiar (PCM), Arus Zsolt, in vreme ce alti sapte consilieri PCM s-au abtinut de la vot. Singurii care au fost de acord cu proiectul au fost cei 18 consilieri UDMR prezenti la sedinta.

Consilierii PCM nu au fost de acord cu proiectul deoarece Consiliul National Secuiesc nu a fost consultat daca este de acord ca steagul sau sa devina steagul judetului Harghita.

Consilierul PCM Arus Zsolt a prezentat chiar si o lista de semnaturi ale unor persoane care isi exprima protestul fata de aceasta initiativa si a sustinut ca ''steagul judetului trebuie sa fie diferit fata de steagul secuiesc, pentru ca simbolurile secuiesti sa fie diseminate cat mai bine''.

De cealalta parte, consilierii social democrati au reclamat faptul ca pe steag nu se regaseste nici un simbol reprezentativ pentru romanii din judet. Consilierul PSD Cristinel Glodeanu a facut apel la colegii sai sa dea dovada de toleranta si respect reciproc si sa accepte ca pe steagul judetului sa apara macar un element care sa-i reprezinte pe romani.

''Asa cum maghiarii doresc sa fie reprezentati la nivel national si sa aiba un punct de vedere, asa si romanii vor sa aiba simboluri care sa-i reprezinte. Trebuie sa fim drepti si cinstiti si cu acesti locuitori deoarece si ei platesc taxe si ei sunt parte a acestui judet'', a afirmat Cristinel Glodeanu.

In replica, vicepresedintele Consiliului Judetean Harghita, Petres Sandor a spus ca soarele este un simbol care apare si pe stema Romaniei si inseamna ca este reprezentativ pentru romani, in vreme ce consilierul UDMR Csiki Csongor a spus ca acest drapel nu are nicio insemnatate istorica antiromaneasca.

''Maghiarii din Romania nu si-au cerut locul lor pe stegul Romaniei. Eu nu vad nimic rau prin oficializarea acestui drapel care traieste de mult timp in sufletul secuilor si care nu are nicio insemnatate istorica antiromaneasca iar sub el nu s-a dus nicio lupta impotriva romanilor'', a declarat Csiki Csongor.

Atat presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba cat si consilierul UDMR Hajdu Gabor au sustinut ca este important ca acest steag sa nu fie doar un simbol al unei organizatii, ci sa fie un simbol al comunitatii si nimeni sa nu mai fie amendat pentru arborarea lui.

Potrivit hotararii aprobate de consilierii judeteni, steagul va fi utilizat ''in conditiile legii, cu prilejul unor manifestari de interes local, in actiuni protocolare sau festive, alaturi de drapelul national''.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=45956&data=2009-11-26