< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - miercuri, 18 noiembrie 2009

Curtea Constitutionala a respins sesizarile lui Geoana privind existenta unui conflict Parlament-presedinte

Curtea Constitutionala (CCR) a respins, miercuri, cele doua sesizari ale presedintelui Senatului, Mircea Geoana, privind existenta unui conflict de natura constitutionala intre Parlament si Presedintie, pe motiv ca Vasile Blaga si alti membri PDL au fost numiti interimari fara consultarea parlamentarilor, relateaza NewsIn.

In concret, Geoana a contestat la Curtea Constitutionala decretele presedintelui Traian Basescu de numire a ministrilor PDL in locul celor din PSD, care au demisionat.

Purtatorul de cuvant al candidatului PSD pentru alegerile prezidentiale, Victor Ponta, a declarat, pe 16 octombrie, ca presedintele Senatului, Mircea Geoana, va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la semnarea decretelor de ministri interimari din partea PDL de catre Traian Basescu. Ponta a precizat ca Mircea Geoana invoca un conflict constitutional intre institutiile statului, respectiv intre Parlament si Presedintie. Potrivit social-democratului, o solutie pozitiva a judecatorilor ar duce la nulitatea de drept a actelor emise de catre ministrii interimari ai PDL, inclusiv a celor care au privit schimbarea prefectilor, a subprefectilor, a conducerilor din deconcentrate si a unor angajati ai Guvernului.

Ponta a precizat ca sesizarea lui Geoana va invoca faptul ca, prin numirea de catre presedintele Traian Basescu a ministrilor PDL in functiile interimare la conducerea unor ministere detinute de PSD, a fost schimbata structura politica a Guvernului. El a mai precizat ca potrivit articolului 85 aliniatul 3 din Constitutie, numirea noilor ministri se putea face doar cu acordul Parlamentului. "Pentru ca numirea ministrilor interimari nu a fost precedata de o acceptare, prin vot, din partea Parlamentului, prin semnarea respectivelor decrete, seful statului s-a substituit practic Legislativului si a indeplinit, neconstitutional, atributiunile care revin exclusiv Parlamentului", a mai afirmat Ponta.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=45231&data=2009-11-18