< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - miercuri, 18 noiembrie 2009

Scriitorul Jose Saramago: Criza economica este o crima contra umanitatii. Sa spunem NU somajului e un imperativ moral

Scriitorul portughez Jose Saramago, cunoscut pentru simpatiile sale de stanga, revine pe blogul personal cu un articol marcat de nuante sindicale, intitulat "Nu somajului", in care critica "marele imperiu al pietei", unul dintre conceptele centrale ale liberalismului. Cu cateva zile inainte de manifestarile care se pregatesc in intreaga Europa pentru a protesta impotriva somajului, Jose Saramago a scris, la cererea unui grup de sindicalisti, un text-manifest in care ataca goana dupa bani a "marilor puteri economice si financiare", mai ales atunci cand este in detrimentul micilor contribuitori anonimi.

Ceea ce se intampla astazi, cand suntem brutal atacati de o criza economica fara precedent, este sub toate aspectele o crima impotriva umanitatii, iar din aceasta perspectiva ar trebui sa fie analizata in constiintele noastre. "Nu este o exagerare", ne spune scriitorul. "Crime impotriva umanitatii nu sunt doar genocidele sau etnocidele, sau campurile mortii, torturile sau asasinatele selective, foametea provocata deliberat, contaminarile masive, umilintele ca metoda represiva a identitatii victimei. Crimele impotriva umanitatii sunt de asemenea si cele ale puterilor financiare si economice, cu complicitatea efectiva sau tacita a guvernelor, comise cu raceala impotriva a milioane de persoane din lumea intreaga, amenintate ca vor pierde si ceea ce le-a mai ramas, casa si economiile, dupa ce au pierdut sursa de venit", argumenteaza portughezul.

In criza grava economica si financiara care afecteaza lumea intreaga, scriitorul face cronica sentimentului coplesitor "pe care il avem la finalul unei epoci in care nu am reusit sa discernem cum va fi viata noastra in viitor". "Ce facem noi, cei care asistam neputinciosi la avansul coplesitor al marilor puteri financiare si economice, care vor sa castige din ce in ce mai multi bani, dar si mai multa putere, prin toate mijloacele legale sau ilegale, curate sau nu, obisnuite sau penale? Putem lasa iesirea din criza in mainile expertilor? Nu sunt ei bancheri, directori de companii multinationale, speculatori cu complicitatea mass-media, cei care cu mandrie se considera posesorii unei intelepciuni care ne-au supus la tacere in ultimii 30 de ani cand am protestat timid, spunandu-ne ca nu stim nimic?", scrie Saramago.

Cine rezolva problema somerilor, milioane de victime ale "asa-numitei crize", care din avaritie, rautate sau prostie a celor puternici vor continua sa fie someri, traind rau din mizerele subventii ale statului, in timp ce marii directori si administratori ai firmelor conduse deliberat la faliment se bucura de milioane acoperite in conturi blindate?, continua Saramago.

"Sa spunem Nu somajului e o datorie etica, un imperativ moral. Cum este de asemenea si denuntarea faptul ca muncitorii trebuie sa plateasca nebunia si greselile sistemului. Sa spunem Nu somajului inseamna oprirea genicidului lent dar neobosit la care sistemul condamna milioane de persoane. stim ca puzem iesi din aceasta criza, stim ca nu cerem foarte mult. si stim ca avem voce pentru a o folosu. in fata sistemului invocam dtreptul nostru la critica si la protest. Ei nu stiu totul. Ne-au pacalit. Nu putem tolera sa fim victimele lor", isi incheie portughezul manifestul.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=45213&data=2009-11-18