< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - marti, 10 noiembrie 2009

Emil Boc va cere Senatului sa permita Guvernului demis sa aprobe inca doua legi, una este cea a pensiilor

Guvernul va cere Senatului sa amendeze Legea organizarii Guvernului ca un Executiv demis sa poata aproba atat Legea bugetului, cat si legile de aplicare a prevederilor din acorduri internationale, Emil Boc precizand ca, in cazul sau, se refera la Legea pensiilor si cea a responsabilitatii fiscale.

''As solicita Senatului, camera decizionala, ca in cazul amendarii Legii de organizare a Guvernului sa faca mentiunea ca acest Guvern interimar, si orice Guvern interimar, sa aiba posibilitatea sa initieze proiecte de Legi care vizeaza bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si punerea in aplicare a prevederilor acordurilor internationale la care Romania este parte'', a declarat Boc.

El a argumentat ca Romania trebuie sa aiba posibilitatea de a respecta angajamentele stipulate in acordurile internationale, indiferent de situatia in care se afla Guvernul. Boc a precizat ca, in acest caz, se refera la Legea responsabilitatii fiscale si la Legea pensiilor.

"Maine sper ca la Senat sa gasim aceasta intelegere si sa se faca modificarea legislativa care sa permita Guvernului sa poata veni in fata Parlamentului cu proiecte de legi agreate cu partenerii cu care suntem in Acord. i aici este vorba despre doua legi: Legea responsabilitatii fiscale si Legea pensiilor'', a spus el. Prim-ministrul in exercitiu a prercizat ca Executivul va redepune la Parlament proiectul de Lege privind reforma sistemului de pensii.

In ceea ce priveste Legea responsabilitatii fiscale, Boc a declarat ca forma actului normativ depusa de Executiv la Parlament este una veche, care nu are inca avizul FMI si al CE. In zilele urmatoare, a spus el, Guvernul asteapta punctul de vedere al celor doua institutii internationale, care va fi inclus in textul Legii ce va fi promovat in Parlament.

Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a anuntat marti ca pe ordinea de zi a plenului de miercuri este inclus proiectul de modificare a Legii de organizare si functionare a Guvernului, care-i permite Executivului demis sa trimita Parlamentului un proiect de buget pe anul viitor.

"Speram ca maine, in sedinta de plen a Senatului, proiectul sa fie votat de toate partidele politice si sa il putem trimite de urgenta la presedintele Basescu pentru a fi promulgat", a sustinut Chelaru. El a anuntat ca modificarea Legii privind organizarea si functionarea Guvernului, in sensul adoptarii unui amendament care da posibilitatea actualului Guvern sa inainteze celor doua Camere proiectul de buget, este pe punctul doi al ordinii de zi a plenului de miercuri al Senatului.

De altfel, un comunicat al Senatului a anuntat ca marti Comisia juridica a Senatului a analizat proiectul de lege pentru completarea articolului 26 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor si a hotarat, in unanimitate, sa adopte raport favorabil.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=44463&data=2009-11-10