< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - marti, 10 noiembrie 2009

Ambasada Romaniei a organizat la Stockholm o mas rotund dedicat operei Hertei Mller

Ambasada Romaniei la Stockholm a organizat luni o mas rotund cu tema "Romania Hertei Mller", pentru a analiza din mai multe perspective opera scriitoare germane de origine roman, recompensat anul acesta cu Premiului Nobel pentru literatur, anun Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit sursei citate, la eveniment, au participat fostul comisar european Anita Gradin, fondatoarea companiei de investiii East Capital - Karin Hirn, redactorul pentru literatur al cotidianului Svenska Dagbladet - Kaj Schueler, redactorii publicaiei Swedish Bulletin, reprezentani de marc ai comunitii romaneti, ali invitai suedezi.

Dezbaterea a fost deschis de ambasadorul Romaniei la Stockholm, Rdua Matache i de ambasadorul Suediei la Bucureti, Mats &Aring;berg. Opera literar a Hertei Mller a fost prezentat de prof. dr. Mariana Lzrescu, profesor de literatur i civilizatie german in cadrul Universitii Bucureti, membr a Uniunii Scriitorilor din Romania i Dan Shafran, directorul Institutului Cultural Roman Stockholm.

Referindu-se la vizita de documentare pe care a efectuat-o in Romania, in satul natal al Hertei Mller i la Timioara, productoarea TV, Ann Victorin, a vorbit despre impresiile sale din aceast cltorie i a prezentat totodat o serie de materiale care vor sta la baza realizrii unui documentar care va fi difuzat in luna decembrie, de postul naional suedez de televiziune SVT2.

Au fost, de asemenea, audiate fragmente din CD-ul "Este sau nu este Ion&#8221;, in lectura Hertei Mller.

S-a vorbit despre sistemul comunist i cenzur, despre exil i despre teama insuflat de sistemul totalitar, precum i despre prestigiul pe care il confer valorilor spirituale o recunoatere internaional.

Evenimentul a coincis cu aniversarea a 20 de ani de la momentul istoric al cderii zidului Berlinului, care a marcat sfaritul Rzboiului Rece in Europa.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=44456&data=2009-11-10