< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - marti, 10 noiembrie 2009

ULTIMA ORA: Actorul Gheorghe Dinica a murit!

Maestrul va fi inmormantat pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu.

Actorul Gheorghe Dinica a incetat din viata, marti, la Spitalul de Urgenta Floreasca, unde era internat la sectia de Terapie Intensiva de mai bine de doua saptamani. Maestrul avea 75 de ani si era casatorit, din 1996, cu Gabriela.

Gheorghe Dinica a fost operat luni seara, avand diagonosticul de colecistita acuta fara pietre si soc septic. Postoperator evolutia s-a mentinut extrem de grava, necesitand masuri de terapie intensiva in vederea corectarii parametrilor functiilor vitale. Cu toate eforturile depuse, medicii nu l-au putut salva pe marele actor.

Reactii la moartea maestrului

Marin Moraru: O parte din mine a murit cu Gheorghe Dinica

"O veste ingrozitoare, Gheorghe Dinica a facut parte foarte mult timp din viata mea, se confunda cu mine, aproape. O parte din mine a murit", a spus, printre lacrimi, Marin Moraru, bun prieten cu Dinica, intr-o interventie la RealitateaTV.

"Imi spunea mereu: "mai ardelene, tu gandesti ca mine!". A disparut un alt mare spirit, iar noi nu invatam nimic din toate aceste lucruri, din viata, experienta si mesajele transmise de acesti mari oameni, ramanem in continuare in marile certuri si marile spurcari. Imi pare nespus de rau de disparitia lui, dar ne vom intalni din nou", a declarat actorul Dorel Visan.

Florin Zamfirescu: Dinica nu e repetabil

"Sunt pur si simplu consternat, desi boala pe care o avea si starea pe care o avea ne pregatise intr-un fel. Sunt absolut socat. Dumnezeu sa-l odihneasca. Dispare o generatie. Noi am avut o generatie de mari actori si sunt convins ca vom avea. Dar asta nu inseamna ca pierderea unuia dintre cei mai mari actori din toate timpurile e o pierdere usoara. Fiecare artist este un unicat si Dinica nu e repetabil. Ne-am intalnit la filmarile de la Acasa. Il vedeam ca e obosit, dar nu-mi imaginam ca va sfarsi atat de repede", a afirmat actorul Florin Zamfirescu.

Draga Olteanu Matei: A fost unul din fratii mei apropiati, cum a fost Amza

"Este actorul cu care am jucat cele mai multe roluri in cinematografie, mai putin in teatru. A fost unul din fratii cei mai apropiati, cum a fost Amza. Gigi Dinica n-am murit pentru mine, el traieste, e bine, e mare, e adevarat. Toti trebuie sa trecem prin incercare asta si de aceea ne despartim cu greu de cei dragi. (...) As vrea ca tarana sa nu fie grea asupra acestui imens actor al tarii noatre. Daca cuvintele ar putea sa insemne ceva, as construi un suport pentru sotia lui. Din pacate, vorbele nu valoreaza nimic, Dumnezeu sa-l ierte si sa il tina viu pentru noi, pentru totdeauna", a spus Draga Olteanu Matei, la aflarea tristei vesti.

"Nu vreau sa cred, nu se poate. In ultimele luni am primit numai vesti triste. Sunt intr-o stare ingrozitoare. Eram singurul cu care el facea tot ce dorea. Era plin de haz, si avea un umor cu glume albe. Il plang (...) si il aplaud in picioare pentru tot ce a facut in teatrul romanesc...", a spus Florin Piersic, la aflarea vestii, intr-o interventie in direct la RealitateaTV.

Florina Cercel: Gheorghe nu mai este doar fizic, pentru ca va exista in panteonul filmului si teatrului romanesc

"Tara noastra a pierdut un mare om, iar eu un bun prieten. Ce sa spun? Nu mai am cuvinte. Am avut onarea sa colaborez cu dumnealui. Sunt distrus de moartea domnului Dinica", a declarat muzicianul Nelu Ploiesteanu.

"Dumnezeu sa-l odihneasca pe Gheorghe. Nu am decat durere in suflet, durere si lacrimi, de 20 de zile ne rugam, eu si colegii mei, pentru el. Am atata durere cat nu-mi gasesc cuvintele, cuvinte care nu pot regasi durerea pe care o resimtim cu totii. Nu-mi vine sa cred, si totusi, Gheorghe nu mai este, nu mai este doar fizic, pentru ca va exista in panteonul filmului si teatrului romanesc", a declarat, la aflarea vestii, actrita Florina Cercel.

"E foarte greu sa mai vorbesti atunci cand dispar artisti atat de mari si mai ales artisti stampilati ca unicat in peisajul teatral romanesc. A fost un actor unic, pe care l-am iubit cel mai mult. A disparut poate cel mai mare actor al teatrului romanesc, un actor imens. Sunt plin de amaraciune. Imi pare rau, tare rau. Transmit condoleasnte romanilor care l-au iubit pe Gigi, care a facut parte din marea noastra familie, a romanilor adevarati", a declarat Alexandru Arsinel, coleg de scena cu Dinica.

Dan Pita: Nu imi pot imagina viata fara Gigi Dinica

Aproape ca nu imi pot imagina viata fara Gigi Dinica, acest extraordinar prieten, om si artist, spune regizorul Dan Pita. Vorbind inca la timpul prezent despre Gheorghe Dinica, Pita spune ca acesta "este un fenomen artistic, cultural si uman pe care tara il pierde. Este un actor pe care nu il va putea egala nimeni. In lunga lui cariera a facut roluri memorabile d eteatru sau film. Era un prieten desavarsit, un om bun, iar pierderea lui lasa un gol in sufletele noastre, in viata noastra de zi cu zi", potrivit NewsIn.

"Am fost un copil liber, nazdravan, curios, mai degraba crescut de strada si de prieteni decat de familie"

Gheorghe Dinica, actor emblematic pentru filmul si teatrul romanesc, a lasat in urma zeci de roluri memorabile pe toate scenele importante ale Capitalei si in peste 60 de filme, printre care Catavencu, Nae Girimea, Paraipan, N. M. Siseanu si Pavel Puiut. S-a nascut pe 1 ianuarie 1934, la Bucuresti, iar in 1961 isi deschidea drumul spre glorie, ca absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica, laclasa profesoarei DinaCocea.

Marele actor spunea despre sine ca a fost "un copil liber, nazdravan, curios, mai degraba crescut de strada si de prieteni decat de familie, dar sufletul si mintea mea de copil au memorat doar farmecul strazii si al jocurilor de pustani. Nici nu mai stiu cate roluri am jucat cu trupa de amatori, zeci de personaje...Primul meu rol a fost cu o trupa de amatori de la Posta, iar eu interpretam rolul Locotenentului Stamatescu din piesa "Titanic vals" de Tudor Musatescu. Eram pe scena si parca visam. Nici nu stiam ce se intampla cu mine. La un moment dat, m-au trezit niste aplauze din sala. Acelea au fost primele aplauze din viata mea. M-am suit pe scena si parca eram acolo de cand lumea", isi amintea maestrul, potrivit NewsIn.

Iar scenaa fostonorata sa-l gazduiasca pentru a oferi publicului roluri antologice la aproape toate teatrele bucurestene. Practic, trecerea in revista a pieselor in care a jucat Dinica reprezinta o suma de repere pentru dramaturgia romaneasca si mondiala, de la Caragiale, Teodor Mazilu, Eugen Ionescu si Baranga, la Shakespeare, G. B. Shaw, Cehov si Gorki.Relevanta penru memoria recenta a spectatorilor este aparitia lui, ani la rand, in "Take, Ianke si Cadir", in care i-a avut ca parteneri pe bunii sai prieteni Marin Moraru si Radu Beligan. Incepand din 1963, a jucat si in piese si filmede televiziune, ultimele sale colaborari fiind legate de telenovelele desucces"Inima de tigan" si"Regina".

Memorabileau ramas, astfel, prestatiile sale din productii ca"Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1971), "Osanda" (1976), "Prin cenusa imperiului" (1976), "Concurs" (1982), "Cel mai iubit dintre pamanteni" (1992),"Patul conjugal" (1992)sau "Dupa-amiaza unui tortionar" (2001), titluri de referinta ale cinematografiei autohtone.

"In nemernicia mea, ca un caine turbat, am muscat mana care m-a hranit.."

Cele mai cunoscute personaje ale sale sunt insa Lascarica si Paraipan, din seria de filme politiste regizata de Sergiu Nicolaescu, in care rolurile lui Dinica au lasat in urma replici intrate in folclorul urban, cum ar fi "Nu trage, dom' Semaca!".

La fel de populare sunt si replicile sale din "Columna", filmul istoric realizat in 1968 de Mircea Dragan, in care Dinica, inrolul tradatorului Bastus, spunea: "In nemernicia mea, ca un caine turbat, am muscat mana care m-a hranit..".

A facut si comedie, cu la fel de mult succes, fiind de neuitat pentru "De ce trag clopotele, Mitica?" (1982),"Secretul lui Bachus (1984), "Secretul lui Nemesis" (1986), "Cuibul de viespi" (1987), "Crucea de Piatra" (1993)siFilantropica (2001).

Pentru prestatiile sale cinematografice, artistul a fost distins cu noua premii, printre care si unul pentru intreaga cariera, acordat la Transilvania International Film Festival (TIFF). In 1999, a fost recompensat si cu Premiul de Excelenta al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), iar anul trecut a primit Titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC).

C.STEFAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=44380&data=2009-11-10