< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 10 noiembrie 2009

Confruntare navala intre Coreea de Nord si Coreea de Sud in Marea Galbena

Confruntari armate au avut loc marti dimineata pe coasta de vest a Peninsulei Coreea, intre nave ale marinei militare sud si nord-coreene a anuntat agentia Yonhap, citata de Agerpres. Presedintele sud-coreean, Lee Myung-bak, a convocat o intalnire de urgenta pentru a discuta cu ministrii responsabili cu securitatea, a anuntat purtatorul de cuvant al presedintelui, Cheong Wa Dae, citat de agentia chineza de presa Xinhua. Lee i-a instruit pe militarii sud-coreeni sa reactioneze in mod ferm, dar totodata sa ramana calmi si stapani pe situatie, pentru a fi siguri ca lucrurile nu vor evolua inspre rau, a precizat Cheong Wa Dae intr-o declaratie.

O nava de razboi sud-coreeana a tras asupra unui vas militar nord-coreean care trecuse marti dimineata regiunea de granita intens disputata din Marea Galbena.

Potrivit unei surse guvernamentale din Coreea de Sud, vasul nord-coreean a ripostat, insa nu s-au furnizat detalii suplimentare.

Un ofiter sud-coreean a relatat ca nava sud-coreeana nu a fost afectata, insa cea nordica a fost sever avariata, iar, dupa schimbul de focuri, ultima s-a intors catre apele teritoriale ale Phenianului.

Flotele militare ale celor doua Corei au condus lupte navale sustinute de-a lungul granitei maritime de vest in 1999 si 2002. In 2002 au murit sase marinari sud-coreeni, iar altii au fost raniti.

Cele doua Corei nu ai incheiat inca un acord de granita maritim nici la 50 de ani de la sfarsitul razboiului lor civil din 1950-1953, care s-a terminat cu un armistitiu si nu cu un tratat de pace permanent. Granitele dintre cele doua state au fost trasate unilateral la finalul conflictului, de comandantii fortelor ONU care luptau pentru sud. Granitele terestre nu sunt insa nici pe departe la fel tensionate precum cele maritime.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=44373&data=2009-11-10