< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - sambata, 28 aprilie 2007

Ion Tiriac si Nicolae Manolescu si-au vazut dosarele, PC-ul a depus documentele privitoare la Basescu

CNSAS spala judecatorii Curtii Constitutionale

Agitatie mare azi la sediul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Deputatul PC Sergiu Andon a depus la CNSAS documente despre care sustine ca dovedesc colaborarea presedintelui suspendat Traian Basescu cu Securitatea. Tot astazi, Aspazia Cojocaru a primit certificat de buna purtare din partea Colegiului desi, in urma cu numai cateva saptamani, acelasi for hotarase ca judecatorarea a colaborat cu fosta securitate ca politie politica. Acelasi verdict de necolaborare l-a primit si colegul ei de Curte Constitutionala, Nicolae Cochinescu. De necolaborare a avut parte si Ion Predescu - in cazul caruia Colegiul a pastrat decizia data in urma cu cinci ani, pe motiv ca nu au aparut elemente noi. ''Pot sa bag amandoua mainile in foc ca au colaborat cu Securitatea'', a declarat Ticu Dumitrescu referindu-se la ''nume foarte sonore, si din lumea politica, si din televiziuni, de peste tot''. Inconjurat de bodyguarzi, Ion Tiriac s-a prezentat la CNSAS pentru a-si citi dosarul, la iesire afirmand ca "n-am turnat inca pe nimeni, dar nu e timpul pierdut". Si Nicolae Manolescu si-a citit dosarul de Securitate, constatand ca a fost urmarit "ca la carte" in mai multe perioade intre 1969 si 1989.

Sergiu Andon a afirmat ca documentele depuse de Partidul Conservator au fost primite cu ''interes'' de catre membrii Colegiului. Deputatul a precizat ca documentele prezentate sunt atat tiparite, cat si in format audio-video, inscriptionate pe un CD, relateaza Rompres. Potrivit lui Andon, CNSAS s-a putea pronunta joia viitoare asupra dosarului. Raspunzand unei intrebari a presei, el a mai aratat ca actele au legatura cu mai multe perioade din viata presedintelui suspendat si nu cu una singura. In final, intrebat despre provenienta acestora, el a evitat raspunsul, declarand doar ca nu provin de la Liviu Turcu.

Pe langa Aspazia Cojocaru, un alt judecator al Curtii Constitutionale - Nicolae Cochinescu - a primit decizie de necolaborare cu fosta Securitate. Hotararea in cazul Aspaziei a fost schimbata ca urmare a unei contestatii depuse de judecatoare.

Reamintim ca, inaintea avizul Curtii la propunerea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, unii politicieni, printre care liderul PIN, Cozmin Gusa, au atras atentia ca judecatorii Curtii ar putea fi santajati cu dosarele de Securitate aflate la CNSAS. Singurul caz a fost cel al Aspaziei Cojocaru, care avea verdict de colaborare cu Securitatea ca politie politica, insa CNSAS nu facuse publica decizia. Dupa avizul Curtii Constitutionale, presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut ca seful statului a cerut date de la SRI referitoare la judecatorii Curtii, liderul social-democrat spunand ca acestia au fost santajati. Geoana a prezentat doua note scrise de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, despre situatia dosarelor a trei judecatori, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu si Ion Predescu.t

Pot sa bag mainile in foc

Ticu Dumitrescu a declarat ca numele unor personalitati din lumea politica, dar si din mass-media apar in evidentele Securitatii ca si colaboratori, dar nu mai exista dosare care sa permita deconspirarea acestora. ''Pot sa bag amandoua mainile in foc ca au colaborat cu Securitatea, dar nu pot sa spun un cuvant. Atata vreme cat nu ai documente, dosarele care se cer pentru a respecta legea, ei raman cinstiti acolo si ne dau lectii'', a subliniat membrul Colegiului CNSAS. Intrebat daca aceste persoane vor fi chemate la audieri, Dumitrescu a aratat ca un astfel de demers se poate face numai in urma unei hotarari a Colegiului: ''Ma indoiesc insa ca cei mai multi dintre ei vor primi acest vot''.

Tiriac si Manolescu si-au citit dosarele

Omul de afaceri Ion Tiriac a declarat, la iesirea din sediul CNSAS, ca scopul vizitei sale a fost acela de a-si vedea dosarul de urmarire informativa. Tiriac a mai explicat ca nu a apucat sa vada decat cateva pagini din dosarul sau de Securitate, voluminos, potrivit acestuia, intrucat acopera zeci de ani de activitate sportiva: "In 20 de ani de stat prin strainatate, va dati seama ca am fost urmariti pas cu pas. Au inceput sa ne urmareasca in momentul in care am devenit jucatori de tenis cu rezultate si am inceput sa plecam pe-afara", a spus Ion Tiriac, precizand ca asteapta o copie a dosarului sau pentru a o studia in detaliu. ''Este de neconceput ca atatia ani am avut in spate pe cineva care sa se ocupe cu asemenea lucruri, cu nimicuri'', a subliniat omul de afaceri.

In jurul pranzului a sosit la CNSAS si criticul Nicolae Manolescu. El a explicat ca a venit pentru pentru a-si vedea dosarul si ca a cerut Colegiului o copie a acestuia, pentru a-l studia in amanunt, eventual a-i identifica pe cei care au dat Securitatii informatii despre el. Manolescu a precizat ca in anumite perioade din intervalul '69 - '89 a avut microfoane in casa si i-au fost ascultate telefoanele.

Tot in cadrul sedintei de azi, CNSAS a decis ca presedintele Camerei de Comert si Industrie, Victor Babiuc, fost ministru al Apararii, nu a colaborat cu organele securitatii.

REACTII LA CALD

Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:

''Astazi a fost o zi fierbinte la CNSAS pentru ca vicepresedintele PC, Sergiu Andon, a depus la Colegiu probele prin care Traian Basescu ar fi facut politie politica. El a precizat chiar ca exista si dovezi video, pe care le-a pus pe un CD. Cel mai important eveniment a fost insa reactia lui Ticu Dumitrescu care a anuntat ca a descoperit in evidentele fostei securitati mai multe nume importante din mass-media si nume de politicieni ale caror dosare nu mai exista insa. Declaratia lui Dumitrescu vine pe fondul vizitei la CNSAS a omului de afaceri Ion Tiriac si a criticului literar Nicolae Macolescu. Surse din Colegiu sustin ca apele s-au involburat in institutie dupa declaratiile lui Ticu Dumitrescu si este de astept ca cei vizati sa iasa in forta in presa, in zilele urmatoare''.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=443&data=2007-04-28