< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - sambata, 7 noiembrie 2009

Presa internationala, despre sansele lui Negoita de a trece un guvern de Parlament

Noul premier desemnat de presedintele Traian Basescu nu are sanse mai mari decat Lucian Croitoru de a trece de votul Parlamentului, ceea ce va duce la adancirea crizei cu care se confrunta Romania, comenteaza presa internationala, relateaza ziare.com.

Nominalizarea facuta vineri de Traian Basescu i-a luat prin surprindere atat pe analistii politici cat si pe adversarii presedintelui, in conditiile in care numele primarului de la Sectorul 3 al Capitalei nu figura la bursa zvonurilor, scrie Wall Street.

Sansele lui Negoita de a obtine un rezultat mai bun decat Croitoru in Parlament sunt insa cel putin la fel de mici, comenteaza si jurnalistii de la Euronews.

Reuters il citeaza pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a declarat ca este evident ca in conditiile actuale transa a treia de bani de la FMI, CE si BM va intarzia si si-a exprimat ingrijorarea cu privire la constructia bugetului pe 2010, in conditiile in care acesta se bazeaza foarte mult pe imprumuturile de la institutiile internationale.

Evolutia situatiei din Romania este prezentata si de New York Times care arata ca, in timp ce politicienii nu reusesc sa ajunga la un consens in privinta instalarii unui nou Executiv, delegatia FMI amana eliberarea transei de 1,5 miliarde de euro pana la limpezirea situatiei.

Despre impasul politic scrie si cotidianul francez L'Express, care comenteaza ca este putin probabil ca acesta sa se rezolve inainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, cele mai importante dupa caderea comunismului, in conditiile in care castigatorul va desemna nu unul ci doua guverne pe timpul mandatului sau, ca urmare a decalarii alegerilor prezidentiale de cele legislative.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=44113&data=2009-11-07