< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - joi, 5 noiembrie 2009

Adrian Nastase: Romania pare mai izolata acum in plan international decat inainte sa fie membra UE

In acest moment, Romania pare mai izolata in plan international decat in perioada in care nu era membra a UE, iar agenda se face in functie de negocierile cu Fondul Monetar International, a declarat, joi, fostul premier Adrian Nastase, cu prilejul reuniunii "Clubului de la Bucuresti", cu tema "Dupa 20 de ani".

"Relatia cu FMI devine obsesiva. Ne facem agenda in functie de aceste intalniri, ceea ce este oarecum trist dupa 20 de ani. (...) In acest moment, Romania pare mai izolata in plan international decat in perioada in care nu era stat membru al UE, ceea ce este extrem de suparator. Este nevoie de coerenta, de solidaritate si de predictibilitate. De asemenea, as sublinia ca suntem intr-o perioada in care trebuie sa dovedim din nou ca suntem credibili. Din pacate, nevoia de credibilitate va trece printr-un proces extrem de dureros din punct de vedere economic. In opinia mea, probabil ca lucrurile cele mai importante cu care trebuie sa incepem sunt revenirea la normalitate si realizarea unei stabilitati politice astfel incat sa redemaram procesele necesare pentru sanatatea economiei si cresterea economica", a spus presedintele Consiliului National al PSD, relateaza Agerpres.

Potrivit acestuia, in ultimii 20 de ani au existat si plusuri si minusuri, fiind totodata ratate unele sanse, deoarece nu au fost fructificate la timp.

"In perioadele in care am avut niste proiecte foarte clar definite ne-a fost mult mai simplu. In perioada in care am fost premier, poate ca a fost mai simplu din acest punct de vedere. Aveam un proiect foarte important - cel al intrarii in NATO pentru a dobandi o umbrela de securitate", a spus fostul premier.

In ceea ce priveste finalizarea in perioada mandatului sau a negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, Nastase crede ca "Romania a prins ultimul tren", pentru ca, daca nu s-ar fi reusit atunci, mai tarziu ar fi fost mult mai greu

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=43938&data=2009-11-05