< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - miercuri, 4 noiembrie 2009

MAE isi exprima dezamagirea in legatura cu decizia autoritatilor britanice de a mentine restrictiile pentru romani

Ministerul Afacerilor Externe a luat act de decizia autoritatilor de la Londra de a mentine pana in anul 2011 restrictiile privind accesul fortei de munca din Romania si Bulgaria pe piata fortei de munca din Marea Britanie si isi exprima dezamagirea in legatura cu aceasta masura, informeaza MAE intr-un comunicat.

MAE considera ca libera circulatie a fortei de munca reprezinta un principiu fundamental al Pietei Unice, garantat prin tratatele Uniunii Europene, iar cetatenii romani, in calitate de cetateni europeni, trebuie sa se bucure de acest drept in toate statele membre cat mai curand posibil, subliniaza MAE in comunicat. Mentinerea barierelor in calea liberei circulatii a lucratorilor impiedica utilizarea intregului potential de forta de munca al UE pentru iesirea din actuala criza si relansarea economiei europene, precizeaza comunicatul MAE.

In opinia Ministerului roman al Afacerilor Externe, nivelul prezentei romanesti din Marea Britanie nu este de natura sa provoace o presiune importanta pe piata locala a muncii care sa justifice masuri de protectie, mai ales in conditiile in care se manifesta o tendinta accentuata a cetatenilor romani de a se reintoarce in Romania, precizeaza comunicatul.

Obiectivul comun al Romaniei si al Marii Britanii, atat in plan bilateral, cat si cadrul UE si NATO, ramane promovarea unui parteneriat strans, subliniaza MAE. Cele doua parti vor actiona, in continuare, pentru valorificarea multiplelor oportunitati de cooperare, astfel incat decizia privind accesul pe piata fortei de munca sa nu afecteze dezvoltarea relatiilor romano-britanice, precizeaza MAE in comunicat.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=43781&data=2009-11-04