< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - miercuri, 4 noiembrie 2009

Videanu vrea 26 milioane de lei din Fondul de rezerva al Guvernului pentru combaterea gripei noi

Ministrul interimar al Sanatatii, Adriean Videanu, a anuntat, in cadrul audierii sale de miercuri de la Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor, ca va solicita alocarea a 26 de milione de lei din Fondul de rezerva al Executivului pentru combaterea gripei AH1N1. Videanu le-a precizat deputatilor din Comisia de sanatate ca pentru combaterea gripei porcine au fost alocate 21 de milioane de lei din fondurile pe care le are Ministerul Sanatatii la dispozitie. In cadrul sedintei de Guvern, Videanu va cere inca 26 de milioane de lei din Fondul de rezerva aflat la dispozitia Executivului, alte fonduri urmand sa vina dintr-un imprumut contractat la Banca Mondiala, in valoare de 12 milioane de euro.

"Din fondul de rezerva al Guvernului se vor aloca astazi, sper, in sedinta de Guvern, banii necesari pentru suplimentarea comenzii de la Institutul Cnatacuzino de la 5 la 10 milioane de fiole de vaccin plus asigurarea resurselor la nivelul terapiei intensive in spitalele judetene. E si un proiect cu Banca Mondiala pe care speram sa-l gestionam in regim de urgenta", a declarat Videanu, potrivit NewsIn.

Ministrul a precizat ca, pana acum, spitalelor judetene le-au fost distribuite 370.000 de doze de Tamiflu, urmand ca stocul de vaccinuri sa creasca in mod accelerat, astfel incat pe 26 noiembrie sa inceapa campanie de vaccinare. "Acum doua zile aveam 1.400.000 de doze de vaccin infiolat. Pana la sfarsitul lunii noiembrie, vom depasi cu mult doua milioane. Institutul Cantacuzino e pregatit ca pana la sfarsitul lunii decembrie sa avem cele cinci milioane de doze necesare pentru acoeprirea intregii populatii care, teoretic, ar putea fi afectata de raspandirea virusului", a declarat Adriean Videanu.

El a spus ca autoritatile au gestionat bine situatia creata de aparitia in Romania a virusului AH1N1, astfel incat raspandirea a fost limitata. "Sunt multumit pentru interventiile operative care au facut ca Romania, la nivelul Uniunii Europene, sa fie una din tarile care au gestionat cel mai bine acest proces de limitare a raspandirii virusului", a spus ministrul Sanatatii. Videanu a adaugat ca noul set de masuri cuprinde suplimentarea preconizata a resurselor alocate si instituirea carantinei in spitale pentru a preveni infectiile infraspitalicesti.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=43746&data=2009-11-04