< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - miercuri, 4 noiembrie 2009

Expertii FMI au intalniri individuale cu reprezentantii principalele banci din Romania

Expertii Fondului Monetar International (FMI) au intalniri individuale cu principalele banci din Romania, pentru a discuta despre evolutia expunerilor si capitalizarea institutiilor financiare, au declarat miercuri, pentru NewsIn, surse bancare.

Astfel, reprezentantii FMI au fixat intalniri cu fiecare dintre principalele banci, pentru a analiza mai alesevolutia expunerilor pe Romania.

In urma primei intalniri de la Viena de la mijlocul finalul lui martie, noua mari grupuri financiare si reprezentantii CE, FMI si cei ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR), s-au angajat sa sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania. Cele noua grupuri sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.

O parte din discutiile din martie s-au concretizat in mai, cand a avut loc o a doua intalnire in acelasi format, la Bruxelles, unde bancile au promis ca isi vor mentine expunerea pe Romania la nivelul de la finalul lui martie 2009. La scurt timp dupa intalnire, economistul sef al bancii centrale, Valentin Lazea, spunea, insa, ca acordul dintre bancile romanesti si BNR este doar un "gentlemen's agreement", chiar daca se va semna sau nu un document in acest sens.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=43717&data=2009-11-04