< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - miercuri, 4 noiembrie 2009

Ministerul Sanatatii: Numarul cazurilor de gripa A/H1N1 a ajuns la 672

Numarul cazurilor de imbolnavire cu virusul gripal A/H1N1 in Romania pana miercuri, ora 09:00, este de 672, a informat Centrul National de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile. Dintre acestea, in ultimele 24 de ore, s-au confirmat 91 cazuri, dupa cum urmeaza: in Bucuresti - 20, in judetul Dolj - 17, in judetul Iasi - 12, in judetele Arad si Suceava - cate 6 cazuri, in judetele Cluj si Maramures - cate 5 cazuri, in judetele Prahova si Galati - cate 3 cazuri, in judetele Vaslui, Bacau, Brasov, Constanta - cate 2 cazuri, iar in judetele Arges, Ialomita, Sibiu, Timis, Ilfov si Tulcea - cate 1 caz. Cei 91 de pacienti prezinta forme usoare de boala si se afla sub tratament de specialitate.

Potrivit Ministerului Sanatatii, doua dintre persoanele confirmate in judetul Suceava au calatorit in Ucraina, la Cernauti, in perioada 26 - 30 octombrie a.c. La acestea debutul simptomatologiei a avut loc in 31 octombrie 2009. Ambele persoane prezinta o forma usoara de gripa si primesc tratament de specialitate izolate la domiciliu, deoarece au refuzat internarea.

Cursuri suspendate

In urma confirmarii mai multor cazuri cu gripa A/H1N1 in ultimele 24 ore in colectivitati scolare si in functie de investigatiile epidemiologice care s-au realizat, incepand de miercuri a fost decisa suspendarea cursurilor scolare pentru o perioada de 7 zile, dupa cum urmeaza: in Bucuresti - la Liceul ''Matei Basarab'', in judetul Ilfov - la Scoala Americana, in judetul Tulcea - la Liceul ''Grigore Moisil'', in judetul Dolj - la Liceul ''Fratii Buzesti'' si Liceul Filiasi, in judetul Arad - la Colegiul National ''Moise Nicoara'', in judetul Iasi - la Liceul Sportiv, la Liceul Informatica, la Scoala Valea Lupului. De asemenea, a fost suspendata activitatea in urmatoarele scoli: la Iasi - Liceul Pedagogic si Liceul Agricol, la Suceava - Scoala Philadelphia.

Ministerul Sanatatii atentioneaza populatia sa respecte recomandarile medicilor cu privire la igiena personala si recomanda evitarea aglomerarilor umane. In cazul aparitiei oricaror simptome de viroza respiratorie trebuie evitata automedicatia si este necesar consultul medicului de familie care, poate recomanda prezentarea la un medic specialist. Izolarea bolnavilor la domiciliu este foarte importanta pentru limitarea raspandirii virusului.

Simptomele infectiei cu virusul gripal A/H1N1 sunt asemanatoare cu cele ale virozelor respiratorii: rinoree, jena in gat, febra de peste 37 grade, stare generala proasta.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=43710&data=2009-11-04