< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - miercuri, 4 noiembrie 2009

Bancile comerciale estimeaza un curs intre 4,15 si 4,4 lei/euro, pentru iunie 2010

Bancile comerciale estimeaza un curs de schimb intre 4,15 lei/euro si 4,4 lei/euro la mijlocul anului 2010, conform prognozelor prezentate, miercuri, in seminarul bancar Romanian Finance Symposium, noteaza Agerpres. Pentru 30 iunie 2010, BCR anticipeaza un curs de 4,2 lei/euro, respectiv o usoara apreciere fata de nivelul actual, Volksbank un curs de 4,15 lei/euro, iar UniCredit Tiriac Bank un curs de 4,4 lei/euro.

''Analiza tehnica arata ca, pe termen scurt, o consolidare a cursului peste 4,28 lei/euro este posibila, iar in una doua luni cursul ar trebui sa se intoarca in 4,23 lei/euro'', a declarat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, care a adaugat ca aceste rezultate ar fi valabile in conditii de flotare libera a cursului, in timp ce in Romania regimul cursului de schimb este de flotare controlata.

In opinia lui Anghel, pragul de 4,3 lei/euro este unul solid si va fi suficient de bine aparat pe termen scurt de Banca Nationala a Romaniei (BNR), iar in 2010 cursul se va intoarce in banda de variatie 4,2-4,3 lei/euro.

In 2008, pragul de 3,8 lei/euro nu a fost depasit timp de 11 luni si trei saptamani, dar au fost suficiente numai cateva saptamani pentru ca cursul sa urce puternic si sa depaseasca 4 lei/euro.

Anghel a afirmat ca leul a fost una din cele mai putin volatile monede din regiune in perioada crizei, iar BNR ''mentine un ochi'' pe curs si a avut cea mai buna politica a cursului din toata regiunea.

Reprezentantul BCR a mai spus ca deprecierea leului fata de euro de la finele lui 2008 si inceputul lui 2009 a ajutat corectarea deficitului de cont curent al Romaniei (care a fost pana in 2008 principala ingrijorare a pietelor internationale vizavi de Romania), dar o depreciere in continuare nu ar mai corecta acest deficit ci ar face mai mult rau.

Acesta a subliniat si ca, daca Romania va absorbi fondurile de la Uniunea Europeana - 30 miliarde euro pana in 2013, acesti bani atrasi de companiile private se vor resimti in piata si vor fi o presiune pe aprecierea leului, avand o influenta puternica, nu ca in cazul altor resurse financiare externe care au reprezentat de fapt doar transferuri intre banca centrala si MFP.

Economistul-sef al BCR a mai mentionat ca posibile argumente in favoarea unei aprecieri a leului faptul ca in 2010 va creste productivitatea (odata cu cresterea numarului de someri) si nu se intrevede o crestere in termeni reali a salariilor.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=43700&data=2009-11-04