< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - miercuri, 4 noiembrie 2009

Rosiile ne impiedica sa ne ingrasam

Rosiile ar putea reprezenta cheia mentinerii siluetei, oferindu-le celor care tin dieta o mai mare senzatie de satietate, afirma cercetatorii. Nutritionistii au constatat de multa vreme ca vegetarienii si celelalte persoane care consuma mari cantitati de fructe si legume au mai multe sanse sa-si pastreze silueta decat cei atrasi de alimentele puternic procesate, insa au pus pana acum acest lucru pe seama continutului caloric scazut al acestor produse. Oamenii de stiinta au realizat totusi in urma unui studiu recent ca un rol extrem de important in mentinerea siliuetei il joaca si senzatia de satietate oferita de unele fructe si legume, in acest sens iesind in evidenta in special tomatele, relateaza "The Telegraph" in editia electronica de miercuri.

Rosiile sunt foarte bogate in licopina, un puternic antioxidant, despre care oamenii de stiinta cred ca ajuta si la crearea unei indelungate senzatii de satietate, prin reducerea acelor substante din organism care stimuleaza apetitul. Cercetatorii de la Universitatea din Reading au facut aceasta descoperire testand efectele painii imbogatite cu legume pe 17 femei cu o greutate normala si cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani. Voluntarelor li s-au oferit sandwichuri facute fie cu branza, fie din paine imbogatita cu morcovi sau rosii, dupa care femeile au fost intrebate cat de satule se simt. Nutritionistii se asteptau ca ele sa aiba cea mai mare senzatie de satietate dupa ce au mancat produsul imbogatit cu morcovi, din cauza fibrelor existente in aceasta leguma, insa voluntarele s-au simtit mai satule dupa ce au mancat produsul cu rosii. "A fost un studiu de mici proportii si inca nu putem spune care este ingredientul cheie al tomatelor, dar rezultatele au fost totusi reprezentative din punct de vedere statistic&#8221;, a declarat nutritionista Julie Lovegrove, care a condus proiectul. Substanta banuita totusi de cercetatori ca fiind "responsabila&#8221; de inducerea senzatiei de satietate este insa licopina, o componenta cheie a dietei mediteraneene, despre care se crede ca reduce riscul bolilor de inima, diabetului, dementei si al unor forme de cancer.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=43672&data=2009-11-04