< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - luni, 2 noiembrie 2009

Primul hotel spatial se pregateste sa isi primeasca oaspetii incepand cu 2012

O firma spaniola s-a gandit sa le faciliteze conditiile de sedere celor care vor sa mearga in spatiu si, ca atare, planuieste deschiderea unui hotel... spatial. In plus, primii oaspeti si-au rezervat deja locurile pentru 2012, data inaugurarii. Si asta in ciuda criticilor care pun la indoiala investitia si timpul estimat pentru construirea proiectului in valoare de mai multe miliarde.

Potrivit "China Daily", arhitectii de la Galactic Suite Space Resort, din Spania, au declarat ca pretul pentru trei nopti petrecute la hotel va fi de trei milioane de euro. Acesta include si un curs de instruire, cu durata de doua luni, pe o insula tropicala. Pe parcursul sederii lor, oaspetii vor vedea de 15 ori rasaritul si vor putea calatori in jurul lumii la fiecare 80 de minute. In plus, acestia vor purta costume dintr-un nailon denumit "velcro", astfel incat sa se poata misca prin camerele lor tinandu-se de pereti, ca Spiderman. Xavier Claramunt, un fost inginer aerospatial, a declarat ca proiectul va plasa compania in prima linie a unei industrii cu un mare viitor in fata. In plus, acesta considera ca excursiile in spatiu vor deveni ceva extrem de obisnuit in viitor.

"Este foarte normal sa te gandesti ca ai tai copii, in aproximativ 15 ani, si-ar putea petrece un weekend in spatiu", a mai adaugat Claramunt.

O industrie a turismului spatial a inceput sa ia nastere odata cu constructia pistei Spaceport America, in New Mexico. Compania Virgin Galactic, a magnatului britanic Richard Branson, va folosi aceasta pista pentru a transporta turistii in spatiu, contra unui cost de 200.000 de dolari per calatorie.

Galactic Suite, creata in 2007, spera sa isi inceapa proiectul trimitand un singur vehicul in spatiu, la 450 de kilometri deasupra Pamantului. Acesta va calatori cu o viteza de 30.000 de kilometri/ora si va avea capacitatea de a mentine patru oaspeti si doi piloti astronauti. Va fi nevoie de o zi si jumatate pentru a ajunge la hotel, pe care Claramunt il compara cu o retragere in munti, intrucat nu va exista personal care sa intampine oaspetii.

Pana acum, 200 de persoane si-au exprimat interesul de a calatori spre hotelul spatial si cel putin 43 de oameni si-au facut deja rezervari. Cifrele sunt asemanatoare pentru Virgin Galactic, intrucat 300 de oameni au platit deja sau s-au inscris pentru excursie. Spre deosebire de firma lui Branson, reprezentantii Galactic Suite sustin ca vor folosi rachete rusesti ca sa-si transporte oaspetii in spatiu, de pe o pista care va fi creata in insulele Caraibe. Insa criticii au pus la indoiala proiectul. Acestia sustin ca timpul de construire nu este rezonabil si, in plus, nu stiu de unde provin fondurile. In aceasta privinta, Claramunt a declarat ca un miliardar anonim, pasionat de spatiu, finanteaza proiectul cu trei miliarde.

C.G.M.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=43477&data=2009-11-02