< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 29 octombrie 2009

Moscova sustine ca Rusia si Japonia doresc, dar nu pot sa se inteleaga in privinta insulelor Kurile

Rusia si Japonia sunt "sincer interesate" de solutionarea disputei pe subiectul insulelor Kurile, dar nu pot sa se inteleaga pentru a ajunge la un compromis, a declarat joi ministrul adjunct de Externe rus Aleksei Borodavkin, dupa consultarile avute pe aceasta tema la Tokio, transmite Agerpres. Este vorba despre un diferend teritorial intre Tokio si Moscova, vechi de aproape 65 de ani.

"In cadrul negocierilor de la Tokio, cele doua parti au abordat problematica legata de incheierea unui tratat de pace intre Rusia si Japonia, intrucat ele ar fi dorit ca aceasta problema sa fie scoasa din contextul relatiilor bilaterale. Cu toate acestea, pozitiile noastre nu s-au putut apropia, ceea ce face imposibila ajungerea la un compromis", a explicat diplomatul rus, citat de ITAR-TASS.

Rusia si Japonia nu au semnat un tratat de pace de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial din cauza diferendului in privinta a patru insule situate in nordul arhipeleagului, numite Teritoriile de Nord de Japonia si Kurile de Rusia.

In luna iulie, parlamentul nipon a adoptat o lege care sustine suveranitatea Japoniei asupra celor patru insule din arhipelagul Kurile (Shikotan, Iturup, Kunashir si Habomai). Autoritatile ruse au protestat fata de aceasta lege, calificand gestul venit de la Tokio ca ''inadecvat si inacceptabil".

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=42989&data=2009-10-29