< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - joi, 15 octombrie 2009

Bsescu: Johannis, puin naiv. Dac PSD il propunea pe Croitoru, acceptam

Lucian Croitoru, premierul pe care preedintele Traian Bsescu l-a desemnat joi, nu a fost propunerea PD-L, ins are susinerea acestui partid. Mai mult decat atat, Bsescu spune c increderea pe care o are in consilierul guvernatorului BNR, cruia i-a oferit funcia de premier i in urma alegerilor parlamentare din 2008, este atat de mare, incat dac social democraii ar fi venit cu aceast propunere, ar fi acceptat-o.

"Dac venea PSD cu Lucian Croitoru, in mod categoric ii spuneam da" a spus preedintele, joi sear, la B1Tv. In acelai timp, el a artat de ce nu a acceptat propunerea fcut de liderii majoritii recent formate in parlament. In opinia sa, dei il preuiete pe Iohannis, cruia i-a oferit portofoliul Educaiei in guvernul Triceanu, primarul Sibiului este folosit, pentru interesele unor politicieni ca Iliescu, Geoan sau Voiculescu, care nu vor s "scape butoanele puterii".

"Au vrut s utilizeze o figur credibil, puin naiv, pentru a-i face jocurile. Pentru asta au trantit i guvernul, s aib un guvern al lor. Nu poi s scoi de la guvernare partidul cu cel mai mare numr de mandate, nicieri in Europa nu se face asta" spune preedintele.

El recunoate c numele lui Croitoru i-a venit in minte imediat dup moiunea de cenzur. "Cred c prim ministrul desemnat este cel mai bun pe care puteam s il oferim romanilor i reacia partidelor nu este in acord cu nevoile noastre. Dorina mea ar fi fost ca toi politicienii s revin de la interesele de partid, interesele personale, la interesul naional".

Preedintele a mai explicat de ce nu a putut s il desemneze in fruntea Guvernului pe Klaus Iohannis. Un astfel de gest, in ciuda faptului c primarul Sibiului este o persoan extrem de competent, ar fi echivalat cu un compromis cu "sistemul ticloit". "Imi bteam joc de cinci ani de mandat, pentru c Voiculescu, Iliescu i Geoan au stabilit viitorul Romaniei" a spus Traian Bsescu. "Oamenii atia vor s pstreze Romania aa cum e, pentru ei. Le este fric s ii piard privilegile. Mulumesc lui Dumnezeu c a venit un guvern Boc care a avut curajul s lupte impotriva acestor privilegii. Dac nu era acest guvern nu se luau msurile de eradicare a ageniilor, a salariilor i pensiilor nesimite" a adugat preedintele.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=41690&data=2009-10-15