< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - joi, 15 octombrie 2009

Pentru ca oricum atipesc la mansa, pilotii de avion vor o lege care sa le permita sa doarma in timpul zborului

Siguranta zborului. Acesta este motivul invocat de pilotii americani, care cer sa li se permita, oficial, sa doarma in timpul zborurilor de pasageri! Desi nu foarte populara in randul publicului, o astfel de idee este sustinuta de industria aeronautica, informeaza, joi, RealitateaTV.

Problema oboselii resimtite de piloti este destul de veche, iar exemplele cu incidente provocate de lipsa somnului sunt numeroase. Dupa un incident produs in ianuarie in Buffalo, propunerea de a lasa pilotii sa atipeasca este tot mai agreata de specialistii din industria aeronautica.

"Fara doar si poate, o astfel de initiativa ar imbunatati performantele pilotilor in momente importante ale zborului precum aterizarile", declara pentru Wall Street Journal Gregory Belenky, cercetator in domeniul somnului. Numerosi piloti trag deja un pui de somn in timpul zborului, orele de lucru ale acestora fiind adesea epuizante.

Somnul programat acordat pilotilor a fost la un pas de a fi aprobat in anii '90, insa s-a renuntat la idee de teama reactiei publice.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=41649&data=2009-10-15