< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - vineri, 20 aprilie 2007

In timp ce magnatul rus a anuntat ca planuieste inlaturarea regimului Putin

Moscova ameninta cu anchetarea penala a lui Boris Berezovski

Moscova a anuntat, cu putin timp in urma, ca pe numele magnatului rus Boris Berezovski va fi deschisa o ancheta penala, sub acuzatia de incitare la violenta. "Am dat deja instructiuni autoritatilor competente pentru a deschide un dosar penal, din moment ce ne confruntam in mod clar cu o incitare pentru a rasturna prin violenta ordinea constitutionala", a declarat presei procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika, conform NewsIn. Decizia autoritatilor survine publicarii in paginile cotidianului britanic "The Guardian" a unui interviu in care Berezovski, acerb critic al actualei puteri din Rusia, afirma ca pregateste indepartarea de la putere, fie si utilizand forta, a regimului presedintelui Vladimir Putin. Conform afaceristului, planul sau se bucura deja de sustinerea elitei rusesti, incluzand aici persoane apropiate liderului de la Kremlin.

Interviul lui Berezovski acordat "The Guardian"

"Trebuie sa facem uz de forta pentru inlaturarea regimului (Putin - n.red). Nu se poate reusi acest lucru pe cai democratice", afirma omul de afaceri rus. Intrebat de jurnalistul cotidianului britanic daca prin "forta" se poate referi la faptul ca pregateste o revolutie, Berezovski a raspuns afirmativ: "Aveti perfecta dreptate".

"Exista masuri practice pe care le iau acum, majoritatea de ordin financiar", a subliniat omul de afaceri.

Potrivit "The Guardian", Berezovsky ar fi stabilit deja contacte cu elita de la Moscova, pentru a pune la cale inlaturarea lui Putin. Magnatul a afirmat chiar ca se bazeaza pe spirijinul unor persoane apropiate liderului de la Kremlin, cu care ar pune la cale declansarea unei lovituri de stat.

Reactia Moscovei

Purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a calificat declaratiile lui Berezovski drept "infractiune". "Vrem sa credem ca Londra nu ar putea niciodata sa acorde oficial azil cuiva care vrea sa faca uz de forta pentru inlaturarea regimului din Rusia", a precizat Peskov.

In acest timp, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut ca Marea Britanie sa revizuiasca statutul politic al lui Berezovski, fiind cunoscut ca magnatul traieste la Londra, unde a obtinut azil politic in 2003, in urma instalarii regimului Putin la carma Rusiei. "Sunt o multime de avocati talentati la Londra. Apelurile pentru o rasturnare violenta a ordinii constitutionale dintr-o alta tara sunt motive suficiente pentru a fi luate masurile legale necesare", a declarat Lavrov, citat de agentiile ruse de presa.

Autoritatile de la Moscova au cerut de mai multe ori extradarea lui Berezovski, insa fara succes.

Numele lui Berezovski, legat de cazul Litvinenko

In cursul saptamanii trecute, Berezovski a anuntat ca intentioneaza sa actioneze in instanta postul public rus "Rossia" pentru prezentarea unui reportaj care il incrimineaza. Materialul are legatura cu moartea fostului agent Aleksandr Litvinenko, otravit cu poloniu la Londra.

In urma cu mai putin de o luna, anchetatori rusi au venit la Londra pentru a-l audia pe Berezovski in legatura cu moartea lui Litvinenko, in noiembrie 2006.

Pentru mai multe amanunte in legatura cu cazul Litvinenko, accesati site-ul ZIUA:

^http://www.ziua.net/display.php?data=2006-11-27&id=211831^, ^http://www.ziua.net/display.php?data=2006-11-25&id=211806^, ^http://www.ziua.net/display.php?data=2006-12-09&id=212556^

REACTII LA CALD

Luciana POP, redactor Departament Politica Externa:

"Moscova pare sa ia in serios amenintarile magnatului rus exilat in Marea Britanie, desi Boris Berezovski, unul dintre dusmanii de moarte ai Kremlinului, nu este la prima iesire de acest gen. Anul trecut, el a lansat un avertisment similar, punandu-l intr-o postura neplacuta pe ministrul de Externe al Marii Britanii, care a criticat intentiile lui Berezovski privind inlaturarea de la putere a liderului de la Kremlin. In plus, aceste noi comentarii ale magnatului rus intervin in contextul in care relatiile dintre Moscova si Londra nu sunt numai lapte si miere, dupa cazul Litvinenko".

Cristina STEFAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=413&data=2007-04-20