< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 26 septembrie 2009

Guvernul italian vrea s suspende o emisiune TV critic fa de Berlusconi

Guvernul italian a ameninat c va suspenda o emisiune de televiziune care a avut-o joi ca invitat pe Patrizia D'Addario, o escort care ar fi petrecut o noapte cu eful guvernului Silvio Berlusconi, relateaz duminic presa din Peninsul, citat de AFP si NewsIn. "Libertatea presei nu inseamn libertatea de a insulta" premierul, a declarat ministrul pentru comunicare, Claudio Scajola, care a cerut lansarea unei anchete interne in cadrul RAI, televiziunea public ce a difuzat emisiunea. "RAI, directorii i jurnalitii si au datoria de a realiza emisiuni obiective i impariale", a adugat ministrul, din punctul de vedere al cruia emisiunea face parte dintr-o "campanie mediatic bazat pe infamie".

"De ce trebuie contribuabilii (...) s fie complici la acest jurnalism lipsit de respect?", se intreab Daniel Santanche, fost candidat a unui partid de extrem-dreapta la ultimele alegeri legislative.

Intitulat "Annozero" i moderat de jurnalistul Michele Santoro, talk-showul se ocup de partea de scandal a politicii, cu atacuri dure la adresa politicienilor, in special de dreapta, i o libertate a tonului care i-a garantat succesul.

"Aceste emisiuni pot s nu plac, dar este important c exist. Acest pluralism al programelor reprezint diferena fundamentale intre televiziunea public i televiziunea de stat", a subliniat preedintele RAI, Paolo Garimberti.

"Un proiect de normalizare este in curs. O persoan care controleaz 90% din informaia televizat critic cei 10% care scap din imperiul su", a comentat i fostul ministru pentru comunicare, Paolo Gentiloni, referindu-se la posturile de televiziune din trustul Mediaset, al familiei Berlusconi, i la controlul exercitat de premier asupra televiziunii publice.

Emisiunea Annozero difuzat joi, care l-a infuriat pe Il Cavaliere, i-a btut propriul record de audien, cu aproape 5.600.000 de spectatori, adic o cot de aproape 23%.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=39804&data=2009-09-26