< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - vineri, 25 septembrie 2009

Ion Iliescu: In loc de Parlament, Basescu ar prefera un grup consultativ cu oameni docili

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat vineri, la Braila, ca presedintele Traian Basescu are ''o anumita repulsie fata de Parlament'', iar de aici vine si propunerea sa de organizare a unui referendum pentru trecerea la sistemul parlamentar unicameral, transmite Agerpres.

''Este o anumita repulsie a domnului Basescu fata de Parlament. Il deranjeaza. El, daca s-ar putea, ar prefera un parlament fara niciun fel de camera. Eventual un grup consultativ pe langa el, cu oameni docili, care sa formeze o comisie si sa-i prezinte niste lucruri. E cam jenant pentru el un parlament care mai are si opinii, mai are si pareri'', a declarat Iliescu.

Liderul PSD a mai spus ca parlamentul unicameral este ''o obsesie mai veche a domnului Basescu, care nu are nimic de-a face cu democratia si cu functionarea institutiei principale a democratiei, care este parlamentul'' si ca, din punctul sau de vedere, ''Basescu doreste transformarea Parlamentului intr-o mare adunare nationala, intr-un for legistaliv care sa poata fi eventual manipulat si subordonat''.

Basescu are o ranchiuna impotriva celor ''322''

''Este o pornire a domniei sale impotriva Parlamentului, care l-a cam jenat. El are o ranchiuna pe cei 322, care si-au permis sa-l suspende. Stiti ca in 1994 era in Opozitie si a votat in Parlamentul Romaniei suspendarea presedintelui Iliescu? Sigur, majoritatea nu a acceptat, dar el a fost printre cei care au initiat, au semnat pentru initierea actiunii de suspendare a presedintelui. Nu a fost primul care a fost supus unui asemenea proces, dar el a fost atunci printre cei care au sustinut actiunea. Cand el a intrat in discutie s-a ratoit la parlamentarii care si-au permis asa ceva'', a spus Iliescu.

Fostul sef de stat a adaugat ca tema lansata de Traian Basescu privind parlamentul unicameral i se pare ''o diversiune'' legata de alegerile prezidentiale, pentru creare de ''teme paraziti'', care sa sustraga atentia de la dezbaterea problemelor de fond.

Ion Iliescu a explicat ca cele mai multe dintre statele europene au parlamente bicamerale, iar prin modificarea structurii parlamentului ''sunt atacate bazele Constitutiei'', pe capitolul privind Parlamentul Romaniei.

5 ani pierduti cu Basescu

Presedintele de onoare al PSD a mai declarat ca mandatul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, reprezinta cinci ani pierduti.

''Acesti cinci ani sunt ani pierduti, pentru ca, prin trasaturile sale de caracter, fiind un tip conflictual, domnul Basescu a alimentat stari conflictuale intre institutiile statului. In loc sa fie om de dialog, a fost om de discordie. In loc sa fie un om de unire a fortelor, a fost un om de separare, de alimentare de stari conflictuale'', a declarat fostul sef al statului.

El a adaugat ca, in loc sa vina cu ''diversiuni gen parlament unicameral', presedintele Basescu ar trebui sa prezinte, la final de mandat, ce a facut in acesti cinci ani, 'sa dea socoteala in fata tarii pentru mandatul de cinci ani, cu ce a ajutat el tara''.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=39679&data=2009-09-25